Αισιόδοξος για κλείσιμο της αξιολόγησης έως τον Ιανουάριο ο Γ. Σταθάκης

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 17:35
UPD:17:39
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αισιόδοξος για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τον Ιανουάριο δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στον Real FM, είπε ειδικότερα ότι τα ενεργειακά ζητήματα έχουν προχωρήσει μετά τις συναντήσεις και τις απευθείας επικοινωνίες με τη DG Comp και διευκρίνισε ότι δύο είναι τα θέματα αιχμής, όπου έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής εντός της εβδομάδας, με την παρουσία των θεσμών στην Αθήνα:

1. Το πρώτο θέμα αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 40%. Όπως είπε, υπάρχει καταρχάς συμφωνία ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί η διαδικασία. Διευκρίνισε ότι αναφέρεται στις μονάδες της Μεγαλόπολη και της Μελίτη, ενώ σημείωσε ότι σημαντική εξέλιξη είναι η συζήτηση για την αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου, ώστε να παραμείνει ενεργή περισσότερα χρόνια.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί μέρος της συζήτησης για τη συμφωνία, όπως και άλλες πρωτοβουλίες. Όπως για παράδειγμα η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης σε πόλεις κλειδιά στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόσθεσε πως η ατζέντα δεν περιορίζεται μόνο στην πώληση μονάδων, περιλαμβάνει και συγκεκριμένες ενέργειες, «αντισταθμιστικά», ώστε να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες. «Λίγο υπομονή και θα δείτε ότι η συμφωνία, στο τέλος της ημέρας, θα είναι αρκετά καλή» σημείωσε.

2. Η δεύτερη ενότητα, στην οποία, όπως είπε ο υπουργός, έχει γίνει αρκετή πρόοδος, αφορά την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από 1/1/18. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, είμαστε έτοιμοι για αυτή την απελευθέρωση, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μια αναδιάταξη των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, επιδιώκουμε να υπάρξει ισχυρή παρουσία της ΔΕΠΑ και στη λιανική αγορά, αλλά σε μια επιχείρηση όχι και στις δύο.

Σε ερώτηση για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός τόνισε ότι «καταγγέλεται ένα σκάνδαλο, το οποίο δεν έγινε ποτέ», ενώ μίλησε για «φαντασιακή συζήτηση», η οποία «θα ξεθυμάνει, διότι δεν έγινε καμία πώληση, κανενός πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία».

Όπως είπε, η διακρατική συμφωνία επί της αρχής υπάρχει. Στο γενικό πλαίσιο αυτής της διακρατικής συμφωνίας θα γίνουν κάποιες συμφωνίες συγκεκριμένες, οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμα, πρόσθεσε.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα αυτήν την περίοδο, η οποία επιβάλλει, λογικά, την ολοκλήρωση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση ως έχει» υποστήριξε.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Προφανώς, θέλουμε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να υπάρξει μία κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, με την οποία θα μπορέσουν να προχωρήσουν μεγάλα θέματα. Το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο. Το πρώτο εξάμηνο του '18 έχει πάρα πολλές αποφάσεις που αφορούν στη χώρα μας».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα