Ευρωζώνη: Εκτόξευση του δείκτη PMI τον Νοέμβριο

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 13:58
UPD:14:25
Aris Oikonomou / SOOC/Aris Oikonomou

Με ισχυρούς ρυθμούς αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, λίγο προτού κλείσει το έτος, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.

Οι έρευνες τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στην μεταποίηση δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη που ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Τα εργοστάσια κατέγραψαν τον δεύτερο καλύτερο μήνα στην ιστορία της έρευνας.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit για την Ευρωζώνη εκτοξεύθηκε στο 57,5 αυτόν το μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, όπου δεν αναμενόταν μεταβολή από το 56 του Οκτωβρίου.

«Θεωρούσαμε ότι είχαμε αγγίξει την κορυφή πριν από μερικούς μήνες, οπότε πρόκειται για έκπληξη. Πρόκειται για μια ευρείας βάσης ανάκαμψη», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Ο Δεκέμβριος φαίνεται να έχει και αυτός πολύ κίνηση. Ο δείκτης νέων εργασιών διαμορφώθηκε στο 56,9 από το 56,6, κοντά σε υψηλό επτά ετών. Ο Williamson είπε ότι αν διατηρηθεί η τάση αυτή, ο PMI θα επεκταθεί κατά 0,8% στο τέταρτο τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης για επέκταση 0,5% που προέβλεψε δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα