Περισσότερη αλληλεγγύη και για την Ελλάδα ζητεί ο Λεμέρ

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 00:21
UPD:01:01
Nikos Libertas / SOOC/

Περισσότερη αλληλεγγύη για τις χώρες της κρίσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησε ο  Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Λεμέρ, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο, απηύθυνε κάλεσμα στενότερης διμερούς συνεργασίας με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας». Διατύπωσε, δε, τη στήριξή του στις ιδέες που έχει διατυπώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με στόχο την ευρωπαϊκή εμβάθυνση (μεταξύ άλλων για κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη αλλά και ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών), προτείνοντας να συνεργαστούν στενότερα η Γερμανία και η Γαλλία, να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και να οικοδομήσουν μία Τραπεζική Ένωση.

«Γνωρίζω ότι πρέπει να επιταχύνουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τώρα η ποτέ», υπογράμμισε ο κ. Λεμέρ, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις ανάγκες να είναι η Ευρώπη ισχυρότερη απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα και να ενισχυθούν οι επενδύσεις με στόχο την τεχνολογική ανάπτυξη. «Τρίτος λόγος είναι η βούληση του λαού», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εξελέγη στη Γαλλία ένας πρόεδρος που προτείνει περισσότερη Ευρώπη. Και έχουμε μια καγκελάριο με μεγάλη εμπειρία σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Αυτή είναι μια ευκαιρία».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στην ευρωζώνη και στον τρόπο λειτουργία της. Όπως διευκρίνισε, «χρειαζόμαστε περισσότερη ευθύνη, όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες αλλιώς δεν είναι εφικτή η κοινή μας περιπέτεια. Χρειαζόμαστε και περισσότερη αλληλεγγύη, διότι υπάρχουν κράτη που βρίσκονται σε μια αβάσταχτη κρίση χωρίς να ευθύνονται γι' αυτήν. Σε αυτό το σημείο σκέφτομαι για παράδειγμα τι έχουν περάσει η Ισπανία και η Ελλάδα».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα