Ανάπτυξη 2% για τη γερμανική οικονομία προβλέπουν οι πέντε «Σοφοί»

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 20:12
UPD:20:18

Ανάπτυξη 2% θα παρουσιάσει η γερμανική οικονομία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πέντε «Σοφών» που για το 2018 προβλέπουν ανάπτυξη 2,2%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή τους που παραδίδεται την Τετάρτη στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Die Welt», οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι η Ευρωζώνη θα πετύχει ανάπτυξη 2,3% για το τρέχον έτος και 2,1% για το επόμενο.

Σε ό,τι αφορά πάντως ειδικά την γερμανική οικονομία, οι «Σοφοί» προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβολικής επιβάρυνσής της, με τα πρώτα δείγματα καταπόνησης να εμφανίζονται στον κλάδο των κατασκευών, στον οποίο διαπιστώνεται και έλλειψη προσωπικού.

Οι πέντε οικονομολόγοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητούν από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την καλή οικονομική κατάσταση, το πλεόνασμα 31,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, τα υψηλά φορολογικά έσοδα και τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και να αφαιρέσει βάρη από τους πολίτες. Αναφερόμενοι στο φορολογικό σύστημα, υποστηρίζουν ότι επιβαρύνει ιδιαίτερα τα μεσαία εισοδήματα και εισηγούνται νέους συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και χαμηλότερες εισφορές για την ασφάλεια των ανέργων.

Όπως αναφέρει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», το Συμβούλιο των οικονομολόγων ασκεί κριτική στα κόμματα που συμμετέχουν στις διερευνητικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματά τους εστιάζουν στα λάθος ζητήματα, τα οποία έχουν σημαντική επιβάρυνση, ενώ αποφέρουν ελάχιστα οφέλη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα