Νουί: Λύσεις κατά περίπτωση για τα «κόκκινα» δάνεια

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 13:46
UPD:13:54
EPA/FRANK RUMPENHORST

Λύσεις κατά περίπτωση θα αναζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ύψους σχεδόν 900 δισ. ευρώ, τα οποία επιβαρύνουν τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, δήλωσε η επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί.

Η ΕΚΤ δέχθηκε επικρίσεις πρόσφατα για τις προτάσεις γενικών κανόνων σχηματισμού προβλέψεων για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έκανε. Μάλιστα, ορισμένοι επικριτές της, ιδιαίτερα στην Ιταλία, την προειδοποίησαν να μη θεσπίσει αντίστοιχους κανόνες για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν ήδη στα βιβλία τους.

«Για τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κατάσταση είναι πολύ διαφοροποιημένη, συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει μόνο κατά περίπτωση αξιολόγηση και λύσεις» σημείωσε η Νουί. «Συνεργαζόμαστε με όλες τις τράπεζες που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτές υπέβαλαν τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του θέματος».

«Ελέγχουμε τα σχέδια αυτά για να διασφαλίσουμε ότι είναι επαρκώς φιλόδοξα και αξιόπιστα. Για να είναι αξιόπιστα, πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Δεν μπορούν να υπόσχονται θαύματα» κατέληξε η Νουί.

Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών της Ευρωζώνης, αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα του κλάδου, το οποίο απαιτεί κοινή προσπάθεια των ρυθμιστικών, εποπτικών και εθνικών Αρχών, είχε τονίσει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο δεύτερο συνέδριο της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία.

Ανησυχούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανησυχούν για μία αύξηση της ρυθμιστικής αβεβαιότητας από την πρόταση της ΕΚΤ που αφορά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation, EBF) σε επιστολή της προς αξιωματούχους της Ε.Ε., η οποία διανεμήθηκε σήμερα από την Ιταλική Τραπεζική Ομοσπονδία.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου, o διευθύνων σύμβουλος της EBF Βιμ Μις, αναφέρει ότι η πρόταση «δεν είχε καλά καθορισμένο πεδίο», καθώς δεν είναι σαφές αν μπορεί να εφαρμοσθεί στα υφιστάμενα ανοίγματα.

«Επιπλέον, οι αυστηρότερες απαιτήσεις δημιουργούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν έκθεση εκτός της Ευρωζώνης, έναντι των τοπικών τραπεζών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της EBF.

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, την εφαρμογή των αλλαγών σε μία πολύ μικρή χρονική περίοδο και χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των επιπτώσεων», πρόσθεσε.

Η επιστολή εστάλη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, την επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας Ντανιέλ Νουί και τον υπουργό Οικονομικών της Εσθονίας Τόμας Τόνιστε.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα