Ανοδικά τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Βουτιά» για τις ισπανικές τράπεζες

Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 11:48
UPD:12:03
REUTERS/Ralph Orlowski

Ανοδικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρημαστιστήρια, με τις ισπανικές μετοχές ωστόσο να είναι «στο κόκκινο» μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα πλήττει τις τραπεζικές μετοχές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 λίγο μετά τις 11.30 (ώρα Ελλάδας) σημείωνε άνοδο 0,22% στις 389,03 μονάδες χάρη στην ενίσχυση των μετοχών των εταιρειών ταξιδίων και του μεταλλευτικού κλάδου μετά την αύξηση των τιμών των μετάλλων.

Ωστόσο, ο ισπανικός δείκτης IBEX σημείωνε πτώση κατά 0,96% στις 10.280,70 μονάδες, αφότου οι Καταλανοί την Κυριακή αψήφισαν τον αποκλεισμό των εκλογικών τμημάτων από την αστυνομία συμμετέχοντας στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε μη συνταγματικό.

Οι ισπανικές τράπεζες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με πτώση μεταξύ 1,8% και 3,2%, οδηγώντας σε απώλειες τον δείκτη IBEX, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις κατέγραφαν οι Banco Sabadell και Caixabank, που έχουν την έδρα τους στην Καταλονία.

Η εταιρεία BIC, που κατασκευάζει στυλό και ξυραφάκια, σημείωνε νωρίτερα βουτιά 10%, αφότου αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το 2017 λόγω των ασθενέστερων των αναμενόμενων επιδόσεων στις αγορές των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των EasyJet, Ryanair και Lufthansa κατέγραφαν σημαντικά κέρδη, μεταξύ 2,9% και 5% μετά την κατάρρευση της Monarch Airlines, με τις Αρχές να ξεκινούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού σε καιρό ειρήνης στη Βρετανία προκειμένου να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χιλιάδες επιβάτες που αποκλείστηκαν εκτός χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα την περασμένη εβδομάδα, η easyJet και η Wizz Air βρίσκονταν σε συνομιλίες για να αναλάβουν μέρος του δικτύου κοντινών πτήσεων της Monarch. Οι μετοχές των εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν νωρίτερα άλμα κατά 1,2% χάρη στην προοπτική απόκτησης περιουσιακών στοιχείων της Monarch από αεροπορικές εταιρείες.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα