Ποιοι θα σηκώσουν το βάρος... των φοροελαφρύνσεων στις ΗΠΑ

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 22:58
UPD:23:53
REUTERS/JONATHAN ERNST

U.S. President Donald Trump delivers remarks on his proposed changes to the tax code during an event with energy workers at the Andeavor Refinery in Mandan, North Dakota, U.S. September 6, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Οι πλουσιότεροι των Αμερικανών θα είναι και οι μεγάλοι ωφελημένοι των φοροελαφρύνσεων, που προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Αντιθέτως ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης, το οποίο ο ίδιος ισχυρίζεται πως θέλει να στηρίξει, θα δει τα φορολογικά βάρη να αυξάνονται. Αυτό υποστηρίζει ανάλυση του σχετικού νομοσχεδίου από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Tax Policy Center. 

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, περίπου το 12% των φορολογούμενων θα επιβαρυνθούν και μάλιστα κατά μέσο όρο κατά 1.800 δολάρια. Σε αυτούς περιλαμβάνεται πάνω από το 1/3 των ανώτερων στρμάτων της μεσαίας τάξης, δηλαδή των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα 150.000-300.000 δολαρίων. Αντιθέτως το 1% των ευπορότερων Αμερικάνων, αυτών δηλαδή με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 730.000, θα γίνει δέκτης περίπου του 50% των συνολικών φοροελαφρύνσεων. Έτσι το καθαρό (μετά φόρων) εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 8,5%.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ο οργανισμός υπολογίζει ότι οι προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις θα μειώσουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους κατά 2,6 τρισ. δολάρια σε ορίζοντα δεκαετίας, "φουσκώνοντας" έτσι το δημσιονομικό έλλειμμα.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα