Χρ. Μεγάλου: Ζητήματα από το πόρισμα της ΤτΕ «ανήκουν στο παρελθόν»

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 15:20
UPD:15:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΡΥΣΑ ΠΑΝΟΥΣΙΑΔΟΥ

Διαβεβαιώσεις ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει διορθώσει τις αδυναμίες που επισημάνθηκαν μετά από πρόσφατο έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας, παρείχε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι «ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ένα ζήτημα που έχει ήδη αντιμετωπιστεί στα οικονομικά αποτελέσματα προηγούμενων περιόδων» και πρόσθεσε πως «θέματα όπως αδυναμίες εσωτερικού ελέγχου και η πρακτική ορισμένων μελών της προηγούμενης διοίκησης έχουν διευθετηθεί».

«Αυτά τα θέματα ανήκουν στο παρελθόν, επιτρέποντας μας να επικεντρώσουμε αποκλειστικά στην υλοποίηση τoυ επιχειρηματικού μας σχεδίου Agenda 2020» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει την φύση των αδυναμιών και το πως και πότε αυτές διευθετήθηκαν. Επίσης δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τον έλεγχο της ΤτΕ.

Πηγή με γνώση του πορίσματος της ΤτΕ που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι ο έλεγχος εντόπισε παραβάσεις των capital controls, που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 για να ανακόψουν την φυγή καταθέσεων. Επίσης το πόρισμα αναφέρει ότι υπήρξε παράκαμψη απαιτούμενων εγκρίσεων όπως και παρατυπίες σε δάνεια στελεχών.

Αναφορές του πορίσματος έχουν σταλεί στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου είπε η ίδια πηγή.

Η ΤτΕ δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα, σημειώνει το Reuters.

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ακόμα ότι η τράπεζα είναι επικεντρωμένη στην εκτέλεση του επιχειρηματικού της σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας διεύθυνσης (Piraeus Legacy Unit) για την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Η Piraeus Legacy Unit, με σταθμισμένο ενεργητικό 25 δισ. ευρώ και ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο 64%, στοχεύει στη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω πωλήσεων και αναδιαρθρώσεων. Η Πειραιώς στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδίου 2020 θέλει να πουλήσει τις δραστηριότητες της στα Βαλκάνια και άλλες συμμετοχές της και να περιορίσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της.

Η μετοχή της κατέγραψε απώλειες 20% την Τετάρτη, μετά από δημοσιεύματα ότι έλεγχος της ΤτΕ εντόπισε παραβάσεις κανονισμών από στελέχη της το διάστημα 2014-2016, ενώ από τη πλευρά της η τράπεζα με ανακοίνωσή της την Τετάρτη τόνισε πως δεν αναμένει ουσιώδη επίπτωση στην οικονομική και κεφαλαιακή της κατάσταση από τον έλεγχο της ΤτΕ.

Η μετοχή της κατέγραφε κέρδη την Πέμπτη.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ

Σχολιασμένα