Μεξικανός ΥΠΟΙΚ: Το Μεξικό και ο Καναδάς θα παραμείνουν στη συμφωνία NAFTA

Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 07:26
UPD:08:06
EPA/SASHENKA GUTIERREZ

«Η NAFTA θα συνεχίσει να ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ Μεξικού και Καναδά», είπε ο Γκουαχάρδο σε εκδήλωση στην Πόλη του Μεξικού, σημειώνοντας ότι μόνο η Ουάσιγκτον σκέφτεται να αποχωρήσει από τη συμφωνία. 

Το Μεξικό και ο Καναδάς θα παραμείνουν στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) ακόμα και εάν η κυβέρνηση Τραμπ αποχωρήσει από τη συμφωνία, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού Ιλντεφόνσο Γκουαχάρδο.

«Η NAFTA θα συνεχίσει να ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ Μεξικού και Καναδά», είπε ο Γκουαχάρδο σε εκδήλωση στην Πόλη του Μεξικού, σημειώνοντας ότι μόνο η Ουάσιγκτον σκέφτεται να αποχωρήσει από τη συμφωνία. «Οι μόνοι που μπορούν να πάρουν την απόφαση αυτή, ανάλογα με το πώς θα τα πάμε στις διαπραγματεύσεις, είναι οι γειτονικές μας Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε.

Ο Γκουαχάρδο έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μια μέρα πριν από τη συνάντηση διαπραγματευτών από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά στην Πόλη του Μεξικού με σκοπό την επικαιροποίηση της συμφωνίας, από την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ότι θα αποχωρήσει αν δεν μείνει ικανοποιημένος από τις αλλαγές.

Οι σημερινές διαβουλεύσεις αποτελούν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών για την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA, μετά από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η συμφωνία έχει κοστίσει θέσεις εργασίας και βιομηχανική ικανότητα στις ΗΠΑ, ενώ το Μεξικό διατείνεται ότι η ενοποίηση της περιοχής την έχει καταστήσει πιο ανταγωνιστική και την έχει βοηθήσει να προστατέψει θέσεις εργασίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα