Μοσκοβισί: Εσωτερικής διάστασης αρκετές υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ε.Ε.

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 10:03
UPD:10:58
SOOC/Aris Oikonomou

Στο ζήτημα της φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών αναφέρθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Η Κομισιόν συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη για τον εντοπισμό των μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών τρίτων - χωρών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος υποσχέθηκε πως «η διαδικασία κατάρτισης του σχετικού καταλόγου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «τα ζητήματα φοροδιαφυγής συχνά έχουν αποκλειστικά εσωτερική διάσταση και τα κράτη - μέλη τα αντιμετωπίζουν με βάση την εθνική νομοθεσία».

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε πως «οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. που θα παρεμποδίζουν τις τεχνητές φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και οι νέες απαιτήσεις διαφάνειας με βάση την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς και οι φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax ruling», τίθενται σταδιακά σε ισχύ».

Ο ίδιος, παράλληλα, υπενθύμισε πως «το 2016, το Συμβούλιο ενέκρινε κανόνες, σχετικά με την παροχή πληροφοριών από τις πολυεθνικές εταιρείες σχετικά με τη φορολογία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Τέλος, σημείωσε ότι «οι εν λόγω πληροφορίες θα πρέπει να υποβληθούν στις φορολογικές αρχές για το οικονομικό έτος 2016 έως τα τέλη του 2017 και θα γίνει ανταλλαγή τους για πρώτη φορά το 2018, ενώ η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών - μελών, σχετικά με τις διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες τύπου “tax ruling”, αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2017».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να σχολιάσει τα στοιχεία της Oxfam, τα οποία κάνουν λόγο για πολύ χαμηλή φορολόγηση των τραπεζικών κερδών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα