Υπόμνημα ΕΣΕΕ στο υπ. Εργασίας με προτάσεις για εργασιακά - ασφαλιστικό

Συνάντηση ΕΣΕΕ με την ηγεσία του υπ. Εργασίας
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 17:52
UPD:17:56
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Υπόμνημα με τις πάγιες θέσεις της για τα εργασιακά και με βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό κατέθεσε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη συνάντησή της με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο είχε τη Δευτέρα. Την ΕΣΕΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης και ο γ.γ. Γιώργος Καρανίκας.

Η υπουργός παρείχε ενημέρωση για το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα προβλέπει διάφορες διατάξεις για εργασιακά θέματα και το ασφαλιστικό. Όπως σημειώνει ωστόσο σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, «από το νομοσχέδιο “σκούπα” απουσιάζουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και των διατάξεων για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κατατεθούν στη Βουλή αργότερα μαζί με τα 113 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που θα πρέπει να εκπληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου».

Η ΕΣΕΕ παρατηρεί ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αφού συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, περιέχει κατά βάση διατάξεις κοινωνικού χαρακτήρα με «θετικό πρόσημο» για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, νέους επιστήμονες καθώς και εγχώριες παρεμβάσεις επιπλέον μέτρων αυστηροποίησης για την ανασφάλιστη εργασία και τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.

Σε ό,τι αφορά την αδήλωτη, ανασφάλιστη, απλήρωτη και υποαμειβόμενη εργασία, η ΕΣΕΕ εξέφρασε την πάγια θέση της σύμφωνα με την κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, των Κοινωνικών Εταίρων και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).  Έθεσε, επίσης, εκ νέου, το θέμα του «εργοσήμου», ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ΣΕΠΕ, χαρακτήρισε φωτιά τα αποτελέσματα, τονίζοντας πως «χωρίς καμία πρωτοτυπία, συνεχίζει να εστιάζει τους ελέγχους στο λιανεμπόριο, διατηρώντας παράλογα, τα εξοντωτικά πρόστιμα, όπως αυτό των 10.500 ευρώ, χωρίς ελαφρυντικά».

«Να ενταχθεί στο ν/σ η ρύθμιση των 120 δόσεων»

Κατά τη συνάντηση, με πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ, ζητήθηκε από την υπουργό να ενταχθούν στο παρόν νομοσχέδιο, η σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για τον ορισμό του πόρου που συλλέγει ο ΟΑΕΔ για λογαριασμό των κοινωνικών εταίρων.  Πιο συγκεκριμένα, η άποψη της ΕΣΕΕ είναι ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων των βεβαιωμένων μέχρι 30/6/17 ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ ύψους 23,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει. Η δυνατότητα σύμφωνα με το άρθρο 15, του πρόσφατου νόμου του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα δώσει ανάσα στους μικρομεσαίους της αγοράς σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η οποία εκτιμά ότι η ΚΥΑ θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, καθώς η ένταξη σε αυτήν πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και να γίνεται με πρωτοβουλία του οφειλέτη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με την ΕΣΕΕ, θα έχει και πολλά άλλα προνόμια σε σχέση με τον πιο πολύπλοκο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, αφού ο οφειλέτης εξαρτάται κατά τον μεγαλύτερο βαθμό μόνο από τον δανειστή του, εν προκειμένω τον ΕΦΚΑ και  κατ´ επέκταση το ΚΕΑΟ.

«Σύνδεση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών με την εποχικότητα»

Στο πλαίσιο βελτίωσης της λειτουργικότητας του νόμου, η ΕΣΕΕ υπέβαλε προς το υπουργείο, πρόταση που αφορά στους εμπόρους και επιχειρηματίες στις τουριστικές περιοχές, όπου το μοντέλο επιχειρηματικότητας διαφέρει σημαντικά από αυτό που επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού κατά κύριο λόγο έχει χαρακτηριστικά εποχικότητας. Για την συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών, προτείνεται από την ΕΣΕΕ η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών να ακολουθεί χρονικά αυτήν ακριβώς την εποχικότητα με αντίστοιχες καταβολές στην αντίστοιχη περίοδο.

Αναφορικά με την εισαγωγή του ενδεχομένου προαιρετικής αυξημένης καταβολής εισφορών σε σχέση με τις τρέχουσες, σε όσους ασφαλισμένους σε εθελοντική και μόνο βάση το επιθυμούν, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι, αυτή η αυξημένη καταβολή θα οδηγήσει αυτόματα τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους σε άμεσα, ξεκάθαρα και σαφή πλεονεκτήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται τόσο σε βελτιωμένη ποσοτικά σύνταξη, όσο και σε ποιοτική αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας. Κρίνει μάλιστα δίκαιο, οι επιπλέον παροχές αυτής της δυνατότητας αναβάθμισης, να συμπεριλάβει και όλους τους ασφαλισμένους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που ήδη καταβάλλουν το μάξιμουμ των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, η ΕΣΕΕ κατέθεσε πρόταση για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με το εισόδημα του τρέχοντος έτους, έστω με χρονική καθυστέρηση, αντί του υπολογισμού επί προηγούμενων ετών, που συνήθως δεν συμβαδίζουν με την μεταβαλλόμενη οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου.

Σε ό,τι αφορά τα επτά προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους 22.500 ανέργους, η ΕΣΕΕ επιμένει σε ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό και τη σύνδεσή τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία τους και να μετατραπούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Τέλος, υπογράμμισε για άλλη μία φορά προς την κ. υπουργό την ανάγκη μόνιμης επίλυσης του προβλήματος της έγκαιρης καταβολής από τον ΟΑΕΔ, των οφειλομένων πόρων του ΛΑΕΚ στους δικαιούχους.

 Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Μετά από τόσα και τόσα μνημονιακά μέτρα, τα αποτελέσματα αναφορικά με την ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία είναι αποκαρδιωτικά για εργοδότες και εργαζόμενους. Τα ένδικα μέσα δεν είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, όταν πράγματι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να διαφωνήσουμε στην επιχειρούμενη ταχύτερη εκδίκαση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αυστηροποίηση, όμως, των μέτρων θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντικίνητρα κατά της παραβατικότητας και κυρίως με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες. Γενικά, επί των διατάξεων του Νομοσχεδίου δεν ζητάμε κάποιες αλλαγές, αλλά βελτιωτικές προσθήκες εγχώριας έμπνευσης μεν, χωρίς εξωχώριες αντιδράσεις δε...».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα