Ανάληψη δράσης για τον αθέμιτο ανταγωνισμό ζητούν οι Ευρωπαίοι αγρότες

Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 11:52
UPD:12:00
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Στην εισαγωγή της μελέτης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η κατανομή του πενιχρού εισοδήματος των παραγωγών οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν διαθέτουν την διαπραγματευτική ισχύ να επιτύχουν ευνοϊκότερες συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες διανομής τροφίμων, με αποτέλεσμα οι μεσάζοντες να συσσωρεύουν κέρδη σε βάρος τους».

Έκκληση για την αύξηση της διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τη θέσπιση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, απηύθυναν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προστασία των παραγωγών από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της κοινοτικής νομοθεσίας, η Κομισιόν ανέπτυξε την πρωτοβουλία ενίσχυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω εκπόνησης σχετικής μελέτης που διερευνά τις επιπτώσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας δικαιότερης αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Στην εισαγωγή της μελέτης, η Επιτροπή αναφέρει ότι η κατανομή του πενιχρού εισοδήματος των παραγωγών οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν διαθέτουν την διαπραγματευτική ισχύ να επιτύχουν ευνοϊκότερες συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες διανομής τροφίμων, με αποτέλεσμα οι μεσάζοντες να συσσωρεύουν κέρδη σε βάρος τους».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ευρωπαϊκών Συνεταιριστικών Οργανώσεων «Copa-Cogeca», Πέκα Πεσόνεν, εξέφρασε την ανάγκη η ευρωπαϊκή νομοθεσία «να βελτιώσει τη θέση των αγροτών και να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «είναι απαράδεκτο οι αγρότες να λαμβάνουν, για παράδειγμα, μόνο το 20% της τιμής μιας μπριζόλας, όταν οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τις εργασίες παραγωγής της».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν, παραδέχτηκε ότι η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων δεν λειτουργεί πάντοτε προς όφελος των παραγωγών, καθώς «οι ίδιοι παραμένουν συχνά ο πιο αδύναμος κρίκος».

Πηγή: EuroActiv

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα