ΟΑΕΔ: Προκαταβολή δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος ανεργίας

Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2006 11:40

Την προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων ανεργίας και των δώρων Χριστουγέννων για το 2006 αποφάσισε για τρίτη συνεχή χρονιά το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ.

Έτσι, από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2006 θα προπληρώνονται από όλες τις Υπηρεσίες του Οργανισμού:

Τα επιδόματα τακτικής ανεργίας που καταβάλλονται κανονικά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2007, καθώς και τα «δώρα» εορτών Χριστουγέννων του έτους 2006.

Υπενθυμίζεται ότι τακτικό επίδομα ανεργίας (καταβάλλεται μία φορά το μήνα για 25 ημέρες) λαμβάνουν οι μισθωτοί των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε και οι οποίοι έχουν ασφαλισθεί στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Το κατώτερο ύψος του τακτικού επιδόματος ανεργίας ανέρχεται στα 12,45 ευρώ (μηνιαίο 311,25 ευρώ) και το ανώτερο στα 13,17 ευρώ (μηνιαίο 329,25 ευρώ). Για κάθε εξαρτώμενο από τον άνεργο μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.

Το επίδομα ανεργίας χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

• Αν ο άνεργος επιδοτείται για πρώτη φορά πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κάθε ένα από τα δύο χρόνια που προηγούνται της επιδότησής του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.

• Επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει κατά την τελευταία διετία πριν από την απόλυσή του, 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες) από τις οποίες 80 ημέρες τον τελευταίο χρόνο, πριν την απόλυση του.

• Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά, ο άνεργος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των τελευταίων δύο μηνών.

• Για τους απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα (ή και εποχιακά π.χ. μουσικοί, ηθοποιοί κ.α) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο. Για ορισμένες κατηγορίες (π.χ. αλιεργάτες) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο.

Το δώρο Χριστουγέννων, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση το χρόνο λήψης του επιδόματος ανεργίας, στη χρονική βάση από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους (όπως ισχύει δηλαδή και για τους εργαζομένους).

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα