Γαλλία: Μειώσεις δαπανών προανήγγειλε ο Λεμέρ

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 00:56
UPD:01:02
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Στην ανάγκη νέων περικοπών των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση της Γαλλίας να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2017, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρουνό Λεμέρ.

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ προέβλεπε μέχρι πρόσφατα ότι το έλλειμμα θα ανερχόταν φέτος στο 2,8% του ΑΕΠ, επίπεδο που θα τηρούσε το όριο της ΕΕ — για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο TF1, επικαλούμενο στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετέδωσε τη Δευτέρα ότι στις εκτιμήσεις για τα δημόσια οικονομικά που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, θα διατυπωθεί η εκτίμηση πως το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ το 2017.

«Θα δούμε την Πέμπτη», σχολίασε ο κ. Λεμέρ, ωστόσο πρόσθεσε πως «το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι πως εάν δεν κάνουμε τίποτε πριν από το τέλος του έτους, δεν θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την Ευρώπη».

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ διαμήνυσε ότι θα χρειαστούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και θα παρουσιάσει «προτάσεις» για μειώσεις εξόδων σε «όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης» - από τα υπουργεία ως την αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές δαπάνες.

Ο κ. Λεμέρ απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων στους φόρους.

Υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία μοιάζει με ναρκομανή «εξαρτημένη» από τις κρατικές δαπάνες, ο Λεμέρ τόνισε πως «πρέπει να μειώσουμε τα έξοδα του κράτους διότι είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα