Μικρότερα πλεονάσματα μετά το 2022 ζητεί το ΔΝΤ

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 17:54
UPD:18:21

Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο, θα συνταχθεί με βάση τους στόχους και τις παραμέτρους που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς.

Στην αξίωσή του για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2022 επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Tζέρι Ράις υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο 2023-2060 πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι τουλάχιστον 2% που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 

Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι η «επί της αρχής» συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την οποία αναμένεται να εγκρίνει το δ.σ. του Ταμείου έως τις 27 Ιουλίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως τίθεται στο περιθώριο ή αναβάλλεται η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

Επεσήμανε δε ότι «έχει πραγματοποιηθεί κάποια πρόοδος» στο μέτωπο αυτό με τους Ευρωπαίους, ωστόσο αυτό όπως είπε «δεν είναι αρκετό».

Επανέλαβε επίσης ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο, θα συνταχθεί με βάση τους στόχους και τις παραμέτρους που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς.

Συνακόλουθα, από τον δημοσιονομικό στόχο που υιοθετεί το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί, όπως είπε ο ίδιος, και το μέγεθος της ελάφρυνσης που το Ταμείο εκτιμά ότι απαιτείται, προκειμένου το χρέος της Ελλάδος να καταστεί βιώσιμο.

Ο κ. Ράις ανέφερε επίσης ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεχθεί πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί έως τώρα η ημερομηνία του ταξιδιού.

Ο κ. Λαγκάρντ αναμένεται να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στις 6 Ιουλίου, στο περιθώριο συνεδρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα