Μπρινκχάους: «Πλασίμπο» για την Αθήνα η συζήτηση για το χρέος

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 13:07
UPD:12/06/2017 09:13
EPA/CLEMENS BILAN

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης, Ραλφ Μπρινκχάους, απέφυγε να προβλέψει την έκβαση του  Eurogroup, εκτιμώντας πως πρόκειται για «μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας» για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ.

«Δύσκολη άσκηση ισορροπίας» για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζει το επικείμενο Eurogroup o αντιπρόεδρος της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης, Ραλφ Μπρινκχάους. Mιλώντας στην Deutsche Welle ο ίδιος εκτιμά ότι η ανάτπυξη της ελληνικής οικονομίας έχει προτεραιότητα πριν από τη συζήτηση για το χρέος.

«Τμήμα του ελληνικού χρέους στο σβέρκο των ευρωπαίων φορολογούμενων»

Όπως επισημαίνει η DW o 49χρονος πολιτικός, από το 2009 βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Βουλή, έχει εξελιχθεί σε άνθρωπο εμπιστοσύνης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Έζησε από τα βουλευτικά έδρανα την ελληνική κρίση από το ξεκίνημά της και ανήκει σε αυτούς που έδωσαν μάχη για να συγκεντρωθεί πλειοψηφία το κρίσιμο 2015 στη γερμανική βουλή για την έγκριση του τρίτου προγράμματος.

«Δεν ήταν τότε εύκολο ούτε στην κοινοβουλευτική μου ομάδα να βρούμε πλειοψηφία, γιατί τα ποσά που πήγαν στην Ελλάδα είναι μεγάλα κι αυτό λησμονείται συνεχώς», επισημαίνει, προσθέτοντας: «Ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους στέκεται στο σβέρκο των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Γίνεται συνεχώς λόγος για τις θυσίες των Ελλήνων. Είναι σωστό, το αναγνωρίζουμε και το σεβόμαστε. Αλλά θα χαιρόμουν εάν και οι Έλληνες έβλεπαν τις επιδόσεις άλλων χωρών, όχι μόνο οικονομικά ισχυρών, αλλά και πιο φτωχών στην Ε.Ε.. Είναι χρήματα που απέκτησαν με πολύ κόπο οι φορολογούμενοι αυτά που θέλουν οι Έλληνες».

Ο Ραλφ Μπρινκχάους αποφεύγει να απαντήσει εάν πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο: «Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια, επ' αυτού είναι σημαντικό να συνεχιστεί γρήγορα και με μεγαλύτερη συνέπεια η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, πρέπει να δούμε τους νόμους να εφαρμόζονται. Εξάλλου, ελάφρυνση του χρέους έχει γίνει στο παρελθόν. Το πρόβλημα του χρέους δεν θα είναι το κυρίαρχο για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά η αποδοτικότητα της οικονομίας, κι αυτό ελάχιστα σχετίζεται με το χρέος». Όπως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έτσι και ο Ραλφ Μπρινκχάους επιμένει ότι κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους αυτήν τη χρονική στιγμή είναι άκαιρη και ότι άλλη είναι η προτεραιότητα. 

«Δύσκολη άσκηση ισορροπίας το Eurogroup για τον Σόιμπλε»

«Διαφωνούμε για κάτι που μπορεί να είναι ίσως σημαντικό αργότερα, σε 15 με 20 χρόνια» επαναλαμβάνει. «Τώρα πρέπει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους επενδυτές, να πατήσουν στα πόδια τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τη μοναδική ευκαιρία του τουρισμού… Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για το τι σχέση έχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια με τη ελάφρυνση του χρέους, το οποίο πρέπει να επιστραφεί ούτως ή άλλως, σε 20, 30 χρόνια…Η συζήτηση για το χρέος είναι πλασίμπο…. Εάν περνούσαμε το χρόνο συζήτησης κάνοντας σκέψεις για το πώς θα ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, τότε θα είχαμε κερδίσει από καιρό πολλά» αναφέρει.

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης αποφεύγει να προβλέψει την έκβαση του  Eurogroup, εκτιμώντας πως πρόκειται για «μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας» για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ. «Ο υπουργός μας Οικονομικών πρέπει να έχει δύο πράγματα προ οφθαλμών. Το πρώτο είναι φυσικά μια λύση για την Ελλάδα, και το δεύτερο, η λύση να είναι αποδεκτή από το γερμανικό κοινοβούλιο και τον γερμανικό λαό. Και οι δύο δεν ενθουσιάζονται με την ελάφρυνση του χρέους. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τον Σόιμπλε, γι' αυτό η απόφαση της 15ης Ιουνίου πρέπει να προκύψει μετά από μεγάλη σκέψη» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τις συμβιβαστικές προτάσεις Λαγκάρντ τις αφήνει στην κρίση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Το επόμενο στάδιο είναι η γερμανική Βουλή, όπου η απόφαση του Eurogroup θα εξεταστεί για το κατά πόσο είναι βιώσιμη» λέει. «Σε κάθε περίπτωση σημαντικό είναι να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με χρηματοδοτικη συμβολή και όχι εικονική, πρόκειται για θεσμό που δεν υπάγεται στην Ε.Ε., διασφαλίζει κάποια ουδετερότητα», προσθέτει.

Γενικά πάντως ο Ραλφ Μπρινκχάους δηλώνει αισιόδοξος για την ερχόμενη Πέμπτη.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα