Γ. Σταθάκης: Επενδυτικό ενδιαφέρον για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 19:59
UPD:20:01

Ο υπουργός σημείωσε πως η συμμετοχή της ΔΕΗ στα κοινοπρακτικά σχήματα που θα διεκδικούσαν τις μονάδες θα έκανε την «εξίσωση» ακόμη πιο δύσκολη, περιπλέκοντας τον υπολογισμό του μεριδίου της Δημόσιας Επιχείρησης στη λιγνιτική παραγωγή.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Για ενδείξεις πως θα υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες θα ιδιωτικοποιηθούν, «και μάλιστα πολύ ισχυρό», μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του 38ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. «Εκτιμούμε πως δεν θα δικαιωθούν όσοι πιστεύουν πως στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα εμπλακούν τελικά και τα νερά [σ.σ. υδροηλεκτρικές μονάδες], που θέλουμε να αποφευχθούν με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε επίσης πως το επόμενο βήμα είναι μέσα στους επόμενους μήνες να συγκεκριμενοποιηθεί η συμφωνία, η οποία προβλέπει την πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ. Όπως ανέφερε, με δεδομένο πως η ισχύς της Δημόσιας Επιχείρησης αναμένεται να μεταβληθεί τα επόμενα χρόνια, με την είσοδο νέων μονάδων (Πτολεμαΐδα V) και την απόσυρση άλλων (Καρδιά) θα πρέπει κατ’ αρχάς να αποφασισθεί η χρονική περίοδος στην οποία θα προσδιορισθεί το 40% της πώλησης.

Επίσης, στο σχέδιο που θα διαμορφωθεί, θα χρειαστεί επίσης να ληφθεί υπόψη αρκετές ακόμη παράμετροι, όπως η διάρκεια ζωής των μονάδων ή η δυνατότητα αναβάθμισής τους. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να αποτυπώσουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο τη συμφωνία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί το Market Test για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο.

Ο υπουργός σημείωσε πως η συμμετοχή της ΔΕΗ στα κοινοπρακτικά σχήματα που θα διεκδικούσαν τις μονάδες θα έκανε την «εξίσωση» ακόμη πιο δύσκολη, περιπλέκοντας τον υπολογισμό του μεριδίου της Δημόσιας Επιχείρησης στη λιγνιτική παραγωγή. Από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση πέτυχε να είναι ανοικτά τα υποψήφια επιχειρηματικά σχήματα, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει έμμεση ή άμεση συμμετοχή και του Δημοσίου στις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.

Π. Παναγιωτάκης: Καμία περίπτωση πώλησης μονάδων για ένα κομμάτι ψωμί

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθούν οι μονάδες για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν θα το υπογράψει κανείς κάτι τέτοιο» σημείωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο. Ο ίδιος δεσμεύθηκε πως, σε αντίθεση με το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία της ΔΕΗ από την εκχώρηση του ΑΔΜΗΕ, τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την πώληση των μονάδων θα χρησιμοποιηθούν σε παραγωγικές επενδύσεις.

Ο ίδιος μίλησε για σχέδια της διοίκησης με σκοπό την προσαρμογή της ΔΕΗ στο νέο «ενεργειακό τοπίο» που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, με διαφοροποίηση της δραστηριότητάς της και την ανάπτυξη νέων προϊόντων εντός Ελλάδας καθώς και την επιχειρηματική της επέκταση στο εξωτερικό. «Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τέτοιες δράσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μία αποτίμηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο ίδιος σημείωσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων. Επίσης, πρόσθεσε πως τα ζητήματα που περιλαμβάνει και αφορούν τα οικονομικά της επιχείρησης, όπως η ανάκτηση των ποσών που αντιστοιχούν στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) παλαιότερων ετών ή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, δεν σημαίνουν πως η ΔΕΗ μπήκε σε «επιτροπεία». «Αντίθετα, μπήκαν στη συμφωνία επειδή εμείς τα αναδείξαμε», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα