ΣΕΒ: Δίκαιη λύση στα «κόκκινα» δάνεια ή συγχωροχάρτι σε μπαταχτσήδες;

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 14:55
UPD:15:05
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μία σειρά ενστάσεων και αντι-προτάσεων για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» παραθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας.

Κατά τον ΣΕΒ, το νομοσχέδιο που τέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, ήταν κατώτερο των προσδοκιών, καθώς δεν περιείχε αυστηρές δικλείδες ασφαλείας.

Ενδεικτικά, όπως εξηγεί, το σχέδιο κινδυνεύει να μετατραπεί σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσης συστημικών κακοπληρωτών, σε βάρος τελικά των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών.

«Αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες, καθώς θα αυξήσει κατακόρυφα τον “ηθικό κίνδυνο” σε μια αποδυναμωμένη οικονομία, οδηγώντας το εγχείρημα σε αποτυχία ανάλογη - στην καλύτερη περίπτωση - αυτής του “Νόμου Κατσέλη”» σπεύδει να προειδοποιήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτει ορισμένες προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο εν λόγω κίνδυνος:

  • ο νόμος να προβλέπει την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο εισερχόμενων αιτήσεων, εντοπίζοντας και οδηγώντας στην εύκολη και ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών,
  • ο νόμος να αυξήσει την περιορισμένη συμμετοχή του Δημοσίου στις διαγραφές οφειλών στο σύνολο των απαιτήσεών του
  • οι σύνθετες και μεγάλης αξίας περιπτώσεις να ενταχθούν στις δοκιμασμένες διαδικασίες του Άρθρου 99, με την πρόβλεψη όμως της ουσιαστικής συμμετοχής του δημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.

Ταυτόχρονα, «θα πρέπει επιπλέον να υιοθετηθεί, με οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις προ-πτωχευτικές διαδικασίες, και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών και δημοσίου, να επιλυθούν με ομοιόμορφο τρόπο μια σειρά από σύνθετα φορολογικά ζητήματα και να αξιολογηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν διαγραφές, χωρίς συμπληρωματικούς όρους, σε όλες τις αγορές και ιδιαίτερα τις ολιγοπωλιακές».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα