Πτωτικά η τουρκική λίρα

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 09:49
UPD:09:51
REUTERS/MURAD SEZER

Πτωτικά κινείται η τουρκική λίρα, εν μέσω της αυξανόμενης διπλωματικής έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Χάγης, λίγες εβδομάδες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος.

Η απαίτηση της Τουρκίας να πραγματοποιηθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις, με ομιλητές υπουργούς της κυβέρνησης Γιλντιρίμ, στην Ολλανδία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Ρούτε.

Η Χάγη απαγόρευσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί το Ρότερνταμ και στη συνέχεια επέκτεινε την απαγόρευση και στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία μετέβη οδικώς από τη Γερμανία στην Ολλανδία, για να τεθεί υπό περιορισμό και στη συνέχεια να απελαθεί.

Ως αποτέλεσμα, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί σήμερα το πρωί, κατά 0,35% στις 3,7405 λίρες/δολάριο, έναντι κερδών της τάξης του 1% την Παρασκευή.

Η λίρα έχει δεχθεί σημαντικές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, της αύξησης του πληθωρισμού και της εντεινόμενης πολιτικής αβεβαιότητας.

Μάλιστα, από την αρχή του έτους, έχει απωλέσει σχεδόν το 7% της αξίας του, έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα