Στα... σκουπίδια 143 δισ. ευρώ

Πώς θα μειωθεί η σπατάλη τροφίμων
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 13:48
UPD:14:55
REUTERS/DARREN STAPLES

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
dalex@naftemporiki.gr

Σχεδόν 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση, με το κόστος της σπατάλης να αγγίζει τα 143 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι «επιδόσεις» αυτές σηματοδοτούν ότι το 20% όλων των τροφίμων που παράγονται στην Ε.Ε. δεν καταναλώνονται ποτέ, ενώ τα τρόφιμα σπαταλούνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού: από τις φάρμες έως την επεξεργασία και από τα καταστήματα έως τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το 15%-33% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές δεν ερμηνεύουν σωστά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα. Με βάση τη σχετική έρευνα Ευρωβαρόμετρο, το 58% των καταναλωτών στην Ε.Ε., έναντι 71% στην Ελλάδα, δηλώνει ότι πάντα κοιτά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα («ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από») όταν ψωνίζει ή όταν προετοιμάζει τα γεύματα.

Ωστόσο, λιγότερο από ένας στους δύο καταναλωτές κατανοεί το νόημα της ετικέτας. Επίσης, το 50% των Ελλήνων εάν έβρισκε ένα πακέτο μακαρόνια χωρίς ημερομηνία «ανάλωσης κατά προτίμηση» στην ετικέτα θα το πετούσε, σε σχέση με ένα 32% που θα το κατανάλωνε εάν δεν ήταν κατεστραμμένη η συσκευασία.

Ενώ το 60% των Ελλήνων θα πετούσε ένα τρόφιμο εάν διαπιστώσει ότι έχει παρέλθει η προτεινόμενη ημερομηνία ανάλωσής του μετά το άνοιγμα. Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι το 31%.

Μολονότι η έρευνα της Επιτροπής δεν δίνει ξεχωριστά και αναλυτικά στοιχεία για κάθε χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα υπολογίζεται ότι η σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σχεδόν στους 500.000 τόνους, με το 85% εξ αυτών να προέρχεται από τα νοικοκυριά.

Τα τέσσερα είδη που πετούν οι Έλληνες περισσότερο είναι: μαγειρεμένα φαγητά, λαχανικά - σαλάτες, φρούτα και γαλακτοκομικά.

EURONEWS

Σύμφωνα με την έρευνα που υλοποιήθηκε από την Public Issue για λογαριασμό προγράμματος του WWF, το 27% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18-34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, τη στιγμή που πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή.

Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για να μειώσει τη σπατάλη φαγητού περιλαμβάνει την ανάπτυξη μεθοδολογίας για το μέτρημα της σπατάλης, μία ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τις απώλειες του φαγητού, τη διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων και τη βελτίωση της σήμανσης της ημερομηνίας.

Η Επιτροπή προτείνει μια νέα νομοθεσία η οποία θα ζητεί από τα κράτη-μέλη να παρακολουθούν τα επίπεδα των αποβλήτων τροφίμων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τους και να υποβάλουν σχετική έκθεση.

  • ΕΔΩ ο δεκάλογος κατά της σπατάλης
  • Πώς να διαβάσεις σωστά μία ετικέτα

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα