ΕΥ: Βουτιά 87,5% στην αξία των Σ&Ε στην Ελλάδα

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 11:58
UPD:11:59
Shutterstock

Συνολικά, στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η αγορά των Σ&Ε διαμορφώθηκε στα 14,1 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,3% έναντι του α’ εξαμήνου του 2015. 

Μόλις 10 Συγχωνεύσεις και Εξαγορές (Σ&Ε) πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY) για τη δραστηριότητα Σ&Ε στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η αξία των Σ&Ε διαμορφώθηκε σε 200 εκατ. δολάρια, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων το α’ εξάμηνο του 2015, καταγράφοντας «βουτιά» της τάξης του 87,5%.

Από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν, οι επτά ήταν ενδοσυνοριακές, οι δυο προήλθαν από επενδυτές του εξωτερικού - και πιο συγκεκριμένα, από τις ΗΠΑ - ενώ πραγματοποιήθηκε μόνο μία εξερχόμενη συναλλαγή.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι οι πιο δραστήριοι κλάδοι ήταν των τροφίμων - ποτών και του λιανικού - χονδρικού εμπορίου.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, επισημαίνει τα εξής: «Η δραστηριότητα Σ&Ε παρουσιάζει μία κάμψη σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, η σημαντική μείωση στη χώρα μας, τόσο σε αξία, όσο και σε αριθμό συναλλαγών, μετά την αύξηση που καταγράφηκε το 2015, είναι μάλλον ενδεικτική του κλίματος της ελληνικής οικονομίας και της οπτικής των επενδυτών κατά τη διάρκεια του 2015. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των Σ&Ε που πραγματοποιήθηκαν ήταν ενδοσυνοριακές. Όμως, οι επενδύσεις από το εξωτερικό και κυρίως μέσω Σ&Ε, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση».

Αναφερόμενος στις προοπτικές βελτίωσης του τοπίου των Σ&Ε στη χώρα μας, τονίζει: «Για να γίνει η Ελλάδα ξανά ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, θα πρέπει να γίνουν κατ’ ελάχιστο ορισμένα βήματα, όπως η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η σταδιακή δημιουργία ενός περιβάλλοντος αξιοπιστίας και σταθερότητας και η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Προσδοκούμε ότι αυτή η κατάσταση σταδιακά θα βελτιωθεί, εφόσον υπάρξουν άμεσα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, θα έχουμε μία προοδευτική αύξηση των επενδύσεων μέσω Σ&Ε και της αναμενόμενης συγκέντρωσης σε κλάδους υπό αναδιάρθρωση, τόσο σε ενδοσυνοριακό, όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο τα επόμενα χρόνια».

Συνολικά, στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η αγορά των Σ&Ε διαμορφώθηκε στα 14,1 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,3% έναντι του α’ εξαμήνου του 2015. Ωστόσο, ο αριθμός των Σ&Ε αυξήθηκε οριακά κατά 1,2%.

Η Τσεχία ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό (194) και τη μεγαλύτερη αξία (4,9 δισ. δολάρια) συμφωνιών, ακολουθούμενη από την Τουρκία, με 133 συμφωνίες αξίας 3,5 δισ. δολαρίων. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Πολωνία, με 121 συμφωνίες, αξίας 2,3 δισ. δολαρίων.

Η Τσεχία ήταν, επίσης, μία από τις ελάχιστες χώρες της περιοχής, όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση, τόσο του αριθμού (98%), όσο και της αξίας (74,1%) των Σ&Ε, επηρεάζοντας θετικά και τα συγκεντρωτικά στοιχεία της περιοχής.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα