«Πολύ κοντά σε συμφωνία» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 00:32
UPD:07:20
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι η κυβέρνηση και οι θεσμοί, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή που μετέχει στη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ίδια πηγή, το πρωί της Δευτέρας, μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία για το θέμα αυτό.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως στη ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά θα περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο από 50.000 ευρώ.

Τι αφορά ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές, κ.ά. Για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. 

Για να καθίσει μία επιχείρηση με τους πιστωτές της στο ίδιο τραπέζι της διαπραγμάτευσης - αν είναι μεγάλου μεγέθους - θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένοι δείκτες (EBITDA, ο τζίρος, το ύψος των χρεών, ο κλάδος δραστηριότητας κλπ.), ενώ για τις μικρές θα υπάρχει επίσης ένα πλαίσιο που θα οριστεί μέσω της νομοθεσίας, αλλά τους συγκεκριμένους δείκτες θα τους ορίζει η κάθε τράπεζα.

Το νομοθετικό πλαίσιο θα αφορά σε παλαιά χρέη επιχειρήσεων, δηλαδή που είχαν βεβαιωθεί έως τον Σεπτέμβριο, έχει ισχύ περί τους 18 μήνες, ενώ οι πρώτες υποθέσεις θα ξεκινήσουν να εξετάζονται δύο με τρεις μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των χρεών προς το Δημόσιο και κυρίως σε ό,τι αφορά τις οφειλές ΦΠΑ και ΦΜΥ, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι εκτός «κουρέματος», μένουν ΦΠΑ και ΦΜΥ που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο. Αντιθέτως ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν εισπραχθεί θα μπορούν να «κουρεύονται».

Αναφορικά με το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, η ίδια πηγή σημείωσε ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων.

Τη διαδικασία θα διευθετούν οι 2.500 δικαστικοί διαμεσολαβητές.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση για τα θέματα της απελευθέρωσης των αγορών και την υιοθέτησης της τρίτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και όσων μετρων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη από την πρώτη και τη δεύτερη εργαλειοθήκη αναβλήθηκε και θα γίνει αύριο το πρωί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα