Υπεγράφη η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016 15:19
UPD:16:36
REUTERS/ERIC VIDAL

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ποζάρει στο φωτογραφικό φακό με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (αριστερά) και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (δεξιά) στις Βρυξέλλες

Υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA), δίνοντας ένας «τέλος» στη μακρά πορεία διαπραγματεύσεων, η οποία ξεκίνησε το 2009. Η σημερινή εξέλιξη επιτρέπει στις δύο πλευρές τη σταδιακή εφαρμογή του συμφώνου από τις αρχές του 2017.

«Όλα επιτέλους τελείωσαν» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «σήμερα μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου προτύπου». Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, τόνισε ότι η σημερινή συμφωνία αποτέλεσε προϊόν μίας μακράς διαπραγματευτικής διαδικασίας.

EURONEWS

Της τελετής υπογραφής της CETA προηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. και Καναδά, στην οποία έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. 

«Πρόκειται για μία σημαντική ημέρα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τον Καναδά» υποστήριξε, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Γιούνκερ. «Σήμερα θέτουμε τα διεθνή πρότυπα και για τις άλλες συμφωνίες που θα ακολουθήσουν» έσπευσε να συμπληρώσει.

Έξω από το κτήριο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της συμφωνίας και κρατούσαν πανό με το σύνθημα «οι πολίτες πάνω από τις πολυεθνικές». Πέταξαν επίσης κόκκινη μπογιά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η CETA άλλωστε, πέρασε δια πυρός και σιδήρου τις τελευταίες ημέρες, λόγω της άρνησης της γαλλόφωνης βελγικής επαρχίας της Βαλλονίας, να συναινέσει στο εμπορικό σχέδιο. Κατόπιν αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων αλλά και αφόρητων πιέσεων, τελικώς επήλθε η χρυσή τομή, με αποτέλεσμα την χθεσινή έγκριση του συμφώνου από το τοπικό Κοινοβούλιο.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η CETA θα καταργήσει το 99% των εμπορικών δασμών και θα συμβάλλει στην τόνωση των εμπορικών σχέσεων με τον Καναδά κατά 12 δισ. ευρώ ετησίως, συντελώντας στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας.

Στον αντίποδα, οι πολέμιοι της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι η CETA παραχωρεί σημαντικά προνόμια στις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα δύνανται να ανατρέπουν νομικές αποφάσεις των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε. Ειδική μνεία γίνεται και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και στην ποιότητα των τροφίμων.

REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Έξω από το κτήριο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, συγκεντρώθηκε μία ομάδα διαδηλωτών, η οποία αντιτίθεται στην υπογραφή της συμφωνίας

Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για τουλάχιστον επτά χρόνια, έως ότου καταλήξουν στο τελικό κείμενο.

Τα επόμενα βήματα

Η συνθήκη θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το ευρωπαϊκό και το καναδικό κοινοβούλιο προτού τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή. Στη συνέχεια ακολουθεί η υποχρεωτική επικύρωση της συνθήκες από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια των κρατών-μελών της ώστε να καταστεί οριστική. Ένα έργο που προμηνύεται δύσκολο, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών λαών τάσσεται υπέρ των ελεύθερων ανταλλαγών», εκτίμησε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρεμ. «Πρέπει να δεσμευθούμε από την αρχή με τους πολίτες για να εξηγήσουμε, να ακούσουμε τις ανησυχίες τους, να τους οδηγήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και εμπλοκή», παραδέχθηκε ωστόσο.

Μπορεί να «ορίσει τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε στις εμπορικές συμφωνίες στο μέλλον», είπε ο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, καθώς μια άλλη διατλαντική συμφωνία, πολύ πιο φιλόδοξη αλλά ακόμη περισσότερο αμφισβητούμενη, η TTIP (ή Tafta) βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα