ΕΛΠΕ: Επενδύσεις έως 1 δισ. στην πενταετία

Προβλέψεις για σημαντική κερδοφορία έως και 700 εκατ. ευρώ και για το 2016
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 13:34
UPD:13:37
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ από τον όμιλο ΕΛΠΕ για την επόμενη πενταετία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Ευστάθιος Τσοτσορός, κατά την ομιλία του χθες το απόγευμα στο 21ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ, με θέμα «Επενδύοντας στην Ενέργεια, σε ένα ασταθές Οικονομικό και Γεωπολιτικό Περιβάλλον».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η σημαντική κερδοφορία του ομίλου με EBITDA 758 εκατ. το 2015 θα συνεχιστεί και το 2016, με πρόβλεψη για κέρδη έως 700 εκατ., παρά τα χαμηλά διεθνή περιθώρια και τις δυσμενείς συνθήκες στην εγχώρια αγορά. Ο όμιλος έχει αποπληρώσει και αναχρηματοδοτήσει το σύνολο των υποχρεώσεών του για την περίοδο 2016-2018, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ., ενώ από τη βελτίωση των όρων και προϋποθέσεων προηγούμενων ομολόγων και δανείων, στην οποία προχώρησε πρόσφατα, θα εξοικονομήσει χρηματοοικονομικές δαπάνες της τάξης των 30 εκατ. ετησίως.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε εξάλλου η πρόσφατη έξοδος του ομίλου στις διεθνείς χρηματαγορές, παρά το απαγορευτικό «country risk», αφού προσφέρθηκαν υπερδιπλάσια ποσά από τα αιτηθέντα και αντλήθηκαν 375 εκατ. με επιτόκιο 4,875%, έναντι 8% του παλαιού ομολόγου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αναφέρθηκε στο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς, στη γεωπολιτική αστάθεια ιδιαίτερα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και στον ενεργειακό μετασχηματισμό και τη μεταπετρελαϊκή εποχή.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ

Σχολιασμένα