ΥΠΟΙΚ: Δεν τέθηκε ζήτημα νέων μέτρων

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 15:16
UPD:15:56
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Σύμφωνα με πηγή, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 - μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 - καθώς και οι τρόποι υλοποίησης των στόχων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 τέθηκαν στο «τραπέζι» της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγή, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 - μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 - καθώς και οι τρόποι υλοποίησης των στόχων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε η ίδια πηγή, από την πλευρά των δανειστών δεν τέθηκε ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν αμφισβητήθηκαν οι στόχοι του προγράμματος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της διετίας 2016 - 2017.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν:

  • την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7%
  • την εξοικονόμηση δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018
  • την πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων, τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν παράλληλα, ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα «μαξιλάρι» άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο - γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δύναται να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα