Συμφωνία χρηματοδότησης έως 300 εκατ. ευρώ για την Εθνική

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 14:01
UPD:14:03
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συμφωνία χρηματοδότησης, συνολικού ύψους έως 300 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, υπέγραψαν η Εθνική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Η συμφωνία βασίζεται στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών απαιτήσεων, στην οποία προχώρησε προ διμήνου η Εθνική Τράπεζα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, σημαντικά μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων για χρηματοδότηση. Με βάση τις κινήσεις αυτές και τη συμφωνία που υπογράφηκε, το τελικό κόστος δανεισμού των μικρομεσαίων μπιχειρήσεων μειώνεται σημαντικά.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος της λειτουργίας της Τράπεζας στην Ελλάδα, Τζόναθαν Τέιλορ, τόνισε - κατά την υπογραφή της συμφωνίας - το ζωηρό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και τον πυρήνα των προσπαθειών της τράπεζας στην Ελλάδα.

Ο Αλεσάντρο Ταπί, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, υποστήριξε ότι η νέα συμφωνία θα βοηθήσει σημαντικά την Εθνική Τράπεζα να αυξήσει τις χορηγήσεις της προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μέσης κεφαλαιοποίησης που αποτελούν τη βάση της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, υπογράμμισε ότι «το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας ώστε με όπλο τις επενδύσεις και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, να αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση».

Η στρατηγική μας, τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης, αναφορικά με τις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις βασίζεται στα εξής σημεία: 

  • Στη διαρκή διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρουμε στις πελάτες στις με βάση στις ανάγκες στις
  • Στη συνεργασία με υπερεθνικούς οργανισμούς για την αύξηση του μεγέθους και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης πέραν στις εγχώριας αγοράς
  • Στη στήριξη νέων αγορών και προϊόντων που δίνουν πρόσβαση στις ελληνικές επιχειρήσεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, εξήγησε ότι η συμφωνία θα προσφέρει νέα χρηματοδοτικά προϊόντα για την ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην τραπεζική χρηματοδότηση, με ευνοϊκούς όρους, συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση του αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Οι χρηματοδοτήσεις θα είναι τόσο για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης όσο και για επενδύσεις. Μέσω του προγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Φραγκιαδάκης, εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 300 επιχειρήσεις, ενώ σημαντική αναμένεται και η συμβολή στην απασχόληση, καθώς μέσω της πρωτοβουλίας «Απασχόληση για νέους»  εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 200 θέσεις απασχόλησης για νέους κάτω των 25 ετών.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ

Σχολιασμένα