«Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν εύκολα»

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2016 10:25
UPD:15:29
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν ότι έλαβαν χθες τη θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και εξέφρασαν την πεποίθηση πως στο αυριανό Eurogroup θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

«Συμπαγές» πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος είναι οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα όπως ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και κατέστησε σαφές ότι οι κανόνες του Ταμείου δεν αλλάζουν εύκολα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν ότι έλαβαν χθες τη θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και εξέφρασαν την πεποίθηση πως στο αυριανό Eurogroup θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Έθεσαν ως στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τον προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους έως το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτίμησαν ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης να τελειώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα αποδίδει θετικά αποτελέσματα», και στις 17 Οκτωβρίου επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 18 του μήνα.

Για το εάν το ΔΝΤ διαφοροποιείται από τη Γερμανία στο ζήτημα του χρέους, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε πως υπάρχει η γνωστή άποψη του Σόιμπλε ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση, ότι «εμείς πρέπει να κάνουμε την δουλεία μας για τις μεταρρυθμίσεις και πως αυτός θα τα βρει με την Λαγκάρντ χωρίς απομείωση του χρέους, κάτι πάντως που δεν προκύπτει από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών».

Το στέλεχος επικαλέστηκε αυτό που ο κ. Τσακαλώτος έχει ονομάσει το «μη εφικτό τρίγωνο» του Σόιμπλε, ο οποίος θέλει την επιτυχία του προγράμματος με το ΔΝΤ να μετέχει χρηματοδοτικά και τη Γερμανία να μην δίνει τίποτα για το χρέος. «Αυτό είναι μη εφικτό τρίγωνο. Κάτι πρέπει να σπάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα τη δεύτερη αξιολόγηση για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτούς που δεν θα ήθελαν να κάνουν κάτι για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένου ότι το βραχυπρόθεσμο έτσι και αλλιώς έχει πάρει τον δρόμο του.

Όπως επεσήμανε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στη συζήτηση αυτή ο Σόιμπλε έχει μια «νομικίστικη ερμηνεία» της συμφωνίας του Μαΐου. «Λέει ότι η συμφωνία του Μαΐου αναφέρει ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) του ΔΝΤ είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά το ΔΝΤ δεν μπορεί να φτιάξει αυτό το DSA αν δεν ανακοινώσεις τι θα κάνεις τώρα για το 2018», τόνισε. Διευκρίνισε ότι μετά το 2018 η συζήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ξαναγίνει. «Η δικιά μας επιδίωξη είναι να μειωθεί ο στόχος. Δεν θέλουμε να μειωθεί για να μην πάρουμε άλλα μέτρα, αλλά για να δημιουργηθεί χώρος να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές», είπε πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Για το χρέος

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Τόμσεν ότι για το ΔΝΤ βιώσιμο είναι το 1,5% πλεόνασμα τονίζεται ότι κάποια υποχώρηση θα πρέπει να γίνει και από τις δυο πλευρές.

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή το 3,5% του 2018 πιάνεται με τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί τώρα, αν υποθέσουμε ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης είναι αυτοί που λέει το πρόγραμμα. Η διαφορά Ταμείου και Γερμανίας / Ευρώπης (1,5% με 3,5%) έχει ήδη γεφυρωθεί με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, τον λεγόμενο "κόφτη".

«Αν το Ταμείο έχει δίκιο, που δεν έχει, και αποδειχθεί, εκ των υστέρων, ότι τα μέτρα δεν πιάνουν το στόχο, υπάρχει ο "κόφτης". Άρα για ποιο λόγο να μιλάμε για μέτρα μέχρι το 2018; Μετά το 2018 η συζήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ξαναγίνει. Η δική μας επιδίωξη είναι να μειωθεί ο στόχος, και αυτό έχει σημασία. Δεν θέλουμε να μειωθεί για να μην πάρουμε άλλα μέτρα. Θέλουμε να μειωθεί για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να ανεβούν οι δαπάνες. Άρα η συζήτηση για νέα μέτρα που ακούμε είναι εκτός βάσης» σημειώνουν. 

«Η καθυστέρηση είναι το χειρότερο»

Για τα πιθανά σενάρια για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα το ίδιο στέλεχος είπε τα εξής: «Τα σενάρια είναι είτε να είναι το ΔΝΤ μέσα, είτε να μην είναι το ΔΝΤ μέσα ή, το χειρότερο, να μην παρθεί απόφαση. Να μην παρθεί απόφαση και να πάει πίσω η λύση για το χρέος είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν αφήνει να έρχονται οι επενδύσεις, να έχουμε τον καθαρό διάδρομο, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Αν είσαι επενδυτής στο Λονδίνο και σου πω ότι η λύση θα βρεθεί το καλοκαίρι, θα πεις ωραία και εγώ θα αποφασίσω αν θα επενδύσω το καλοκαίρι. Αν γίνει λύση τον Δεκέμβρη, θα αποφασίσεις τον Δεκέμβρη. Άρα η καθυστέρηση είναι το χειρότερο», είπε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, και κατέληξε πως εάν δεν αποφασιστεί τώρα το θέμα του χρέους αυτό θα είναι ανησυχητικό γιατί θα ακολουθήσουν οι τρεις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

 

Τον Απρίλιο το μεσοπρόθεσμο 2017 - 2021

Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο του 2017 - 2021 υπογραμμίζετια ότι πρέπει να κατατεθεί τον Απρίλιο του 2017. «Τώρα θα καταθέταμε το μεσοπρόθεσμο του 2016 - 2020. Η εκκρεμότητα που παραμένει είναι η επιμονή της κυβέρνησης, για λόγους προφανείς, που όλοι συμμερίζονται, και η αντιπολίτευση και η κεντρική Τράπεζα, να χαμηλώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019» διευκρινίζουν.

Όπως έγινε γνωστό το εργασιακό πακέτο δεν συζητήθηκε στη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα