ΥΠΟΙΚ: Αδύνατον να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» το 2017

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 23:44
UPD:23:51
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν προφανές ότι καθώς πλησιάζει η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και το Eurogroup του Λουξεμβούργου «τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να "φτιάξουν κλίμα"».

Τις μόνιμες διαφορές ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε ό,τι αφορά το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπενθυμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνουν πως ο «κόφτης» είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα σημερινά στοιχεία για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2016, καθώς ήδη, όπως σημειώνουν, τα πλεονάσματα αυτά είναι τόσο ψηλά που δεν «προλαβαίνουν» να πέσουν κάτω από το 0,5%.

Οι ίδιοι κύκλοι θυμίζουν πως το ΔΝΤ επέμενε ότι, με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα, τα οποία ουδέποτε ελήφθησαν. Όπως συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, το ΔΝΤ υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%. «Άρα η σημερινή "έκπληξη" διαφόρων συστημάτων έχει "κοντή" μνήμη ή αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων κατά της κυβέρνησης», συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ενεργοποίηση του «κόφτη» γίνεται μόνο όταν η οικονομία δεν πιάνει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για φέτος, όπως εξηγούν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο στόχος είναι 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%. Σημειώνουν επίσης ότι τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές). «Ο "κόφτης" είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν "προλαβαίνουν" να πέσουν κάτω από το 0,5%» αναφέρουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας ότι το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018. Καλούν επιπλέον τους «μονίμως "ανησυχούντες"», να «μην ανησυχούν από σήμερα».

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν προφανές ότι καθώς πλησιάζει η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και το Eurogroup του Λουξεμβούργου «τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να "φτιάξουν κλίμα"». «Δυστυχώς γι' αυτά στη χώρα θα παραμείνει... εύκρατο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα