ΥΠΟΙΚ: Η συζήτηση για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου συνεχίζεται

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 18:44
UPD:18:54
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία 'κλείδωσε' η θέση του προέδρου ή/και  απορρίπτεται πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη στελέχωση του  Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Τ​αμείου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. 

Συνεχίζεται η διαδικασία της συζήτησης για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου και της αξιολόγησης των προτάσεων, υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι η θέση του προέδρου δεν έχει «κλειδώσει», ενώ η καταληκτική απόφαση θα ανακοινωθεί.

«Δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία 'κλείδωσε' η θέση του προέδρου ή/και  απορρίπτεται πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη στελέχωση του  Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Τ​αμείου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρου οι ίδιοι κύκλοι. 

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμά της Figaro γινόταν λόγος για τον Ζακ Λε Παπ ως τον προοριζόμενο για τη θέση.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ταμείου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν::​

Διοίκηση της Εταιρείας - Εποπτικό Συμβούλιο - Διοικητικό Συμβούλιο

  • Ανώτατο όργανο της εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών (άρθρο 190, παρ.2).
  • Η πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο (3/5) ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
  • Ο επικεφαλής (πρόεδρος) του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες από τα υπόλοιπα μέλη. Δεν έχει διπλή ψήφο, και δεν έχει διαφορετικό σκοπό πέρα από την τήρηση του στόχου και της αποστολής της εταιρείας.
  • Και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών με δικαίωμα βέτο (άρθρο 191 παρ. 2.β).

Τι είναι / τι κάνει το Εποπτικό Συμβούλιο

  • Το Εποπτικό Συμβούλιο εποπτεύει τη λειτουργία της Εταιρείας. Δεν ασκεί την διοίκησή της. Την διοίκηση την ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου επιλέγονται από το Εποπτικό Συμβούλιο μέσα από μια διαφανή διαδικασία.
  • Ο υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου σύμφωνα (άρθρο 192 παρ. 1) για να διασφαλίσει ότι το πρόσωπο που επιλέγεται έχει τα χαρακτηριστικά της μακροπρόθεσμης οπτικής για την Εταιρεία και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτή.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο, το όργανο που διοικεί το Εταιρεία, υποχρεούται να συζητήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ετήσια έκθεση που καταρτίζει (άρθρο 192, παρ. 2ιβ). Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ελέγχεται από την Γενική Συνέλευση, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190).
  • Το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190, παρ. 2α).
  • Ρητή αναφορά στο νόμο ότι οι ΔΕΚΟ θα επιδιώκουν τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη των επιχειρήσεων (π.χ. καταναλωτές, εργαζόμενους).

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα