Μοσκοβισί: Σταδιακή η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016 20:02
UPD:20:07
INTIME NEWS/© European Union

Ο κ. Μοσκοβισί δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το χρέος (φωτ. αρχείου).

Στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου παρέπεμψε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το χρέος, ενώ υπενθύμισε τη δήλωση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά το πρόγραμμα, μεσοπρόθεσμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια».

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του Εurogroup, όπου μεταξύ άλλων περιγράφεται η λήψη συμπληρωματικών μέτρων για το χρέος, όπως η αντικατάσταση του δημόσια χρηματοδοτούμενου χρέους με ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο χρέος ή πιθανή ευελιξία  «για να καλυφθεί η αβεβαιότητα όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων».

O κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι το Eurogroup «συμφώνησε σε δέσμη μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμόζονται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες για την κάλυψη του συμφωνηθέντος δείκτη για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και θα υπόκεινται στους προκαθορισμένους όρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Παπαδημούλης είχε θέσει τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποιο είναι το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος;
  2. Πώς αξιολογεί η Επιτροπή τις σχετικές προτάσεις του ESM και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους;

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα