Διαρκές «σφυροκόπημα» στις τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 11:46
UPD:11:48
EPA/MATTEO BAZZI

Υπό κλοιό πιέσεων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζικές μετοχές στην Ιταλία, εν μέσω της έντονης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.

Τη Δευτέρα, η μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) «βούλιαξε» έως 14% κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (0,329 ευρώ). Από την αρχή του έτους μάλιστα, οι σωρευτικές απώλειες αγγίζουν το 75%.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας είναι αντιμέτωπη με ένα «βουνό» μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία συνιστούν ένα μόνιμο «βραχνά» για την ιταλική οικονομία.  

Εκτός της BMPS, ισχυρό «σφυροκόπημα» δέχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, και οι UniCredit, Banca Popolare di Milano και Intesa Sanpaolo, καθώς οι απώλειες ανέρχονται στο 63%, 60% και 47% αντίστοιχα.

Ο τραπεζικός τομέας της χώρας επιβαρύνεται με «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», συνολικής αξίας 360 δισ. ευρώ - ποσό που αντιστοιχεί στο 18,1% των συνολικών δανείων.

Την ίδια ώρα, το περιθώριο κέρδους έχει περιοριστεί σημαντικά, λόγω και της μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μηδενικά επίπεδα.

Στο αρνητικό περιβάλλον έρχεται να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς μία τυχόν ήττα του Ματέο Ρέντσι στο επερχόμενο δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Ιταλίας σε μία περίοδο μακράς αβεβαιότητας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα