Γ. Σταθάκης: Σημείο αναφοράς η αξιολόγηση

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 22:54
UPD:22:57
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε έμφαση στη δυναμική των εξαγωγών και ιδιαίτερα της εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας (φωτ. αρχείου).

Ως σημείο αναφοράς για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του 5ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum στη Νέα Υόρκη.

Το Forum διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία της ολοκλήρωσης μεταξύ άλλων αποδεικνύουν ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, γεγονός που έχει βελτιώσει την αξιοπιστία της χώρας».

Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε έμφαση στη δυναμική των εξαγωγών και ιδιαίτερα της εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας. Όπως είπε, η δραστηριότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 9% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και θα ήταν εξαιρετικά σημαντική πρόοδος για την οικονομία εάν το ποσοστό αυτό έφθανε τα επίπεδα της Πορτογαλίας, ήτοι στο 20%.

Για την οικονομία επεσήμανε ότι θα ανακτήσει το δυναμικό της χαρακτήρα και τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τη ναυτιλία και τον τουρισμό, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους τομείς οι οποίοι προσφέρονται για ανάπτυξη, όπως τον αγροδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες αλλά και τομείς όπως η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, το περιβάλλον, τα υλικά - κατασκευές και τον τομέα της υγείας.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, από την πλευρά του δήλωσε ότι μετά και από την τελευταία συμφωνία με τους εταίρους και το κλείσιμο της αξιολόγησης, δημιουργούνται συνθήκες αποκατάστασης της σταθερότητας και σοβαρές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας «εφόσον όμως συνειδητοποιήσουμε όλοι, κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις την σημασία και ανάγκη της υλοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία και να διεκδικήσει την ανάπτυξη που δικαιούται».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης μεταξύ άλλων τόνισε: «Με το τέλος της πρώτης αξιολόγησης αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική Οικονομία και διανοίγονται καλές προοπτικές για το μέλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τη Χρηματιστηριακή Αγορά εν γένει. Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας ακολουθώντας τόσο τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, τους Κανονισμούς και τις κοινές Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές, όσο και ένα αξιόπιστο εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι στο φετινό Forum παρουσιάστηκαν στο επενδυτικό κοινό της Νέας Υόρκης οι θετικές προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας σε κλίμα εμπιστοσύνης. «Οι εισηγμένες εταιρείες και οι συμμετέχοντες της ελληνικής αγοράς είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις προοπτικές της οικονομίας και των επιμέρους επιχειρήσεών τους στους παριστάμενους θεσμικούς επενδυτές», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα