Δ. Μάρδας: Δεν ευθύνονται τα capital controls για το «λουκέτο» στην Ηλεκτρονική Αθηναίων

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 12:35
UPD:12:38
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας.

Τα capital controls δεν ευθύνονται για το «λουκέτο» στην Ηλεκτρονική Αθηναίων, έσπευσε να διαμηνύσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, υπενθυμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές έκαναν αποδεκτά όλα τα αιτήματα της εταιρείας για τις τραπεζικές της συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μάρδας παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

  • 28/7/15 αίτημα για 208.000 ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
  • 31/8/15 αίτημα για 46.000 ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
  • 2/9/15 αίτημα για 66.000 ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
  • 5/10 αίτημα για 36.000 ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
  • 19/1/16 αίτημα για 8.800 χιλ ευρώ ΕΚΡΙΘΗΚΕ  

«Δεν υπάρχει άλλο αίτημα, εκτός από τα παραπάνω, για εξαγωγή ευρώ που να έχει απορριφθεί» πρόσθεσε και σημείωσε ότι τα capital controls, παρότι αποτελούν μία δυσάρεστη κατάσταση, δεν ευθύνονται για κάθε λουκέτο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών στις εισαγωγικές εταιρείες δεν είναι σημαντικές, καθώς «οι τελευταίες δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από τους εναπομείναντες περιορισμούς».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μάρδα, όπως αναρτήθηκε στο Facebook

Κάποιοι, χωρίς να διαβάσουν τη δικαστική απόφαση, επέρριψαν το κλείσμο της εταιρίας στα capital controls. Ας δούμε λοιπόν τι εμπόδια προκάλεσαν οι κεφαλαικοί περιορισμοί στις εισαγωγές της εταιρίας και αν πράγματι προκάλεσαν κάτι.Η εταιρία καταθέτει για έγκριση τα ακόλουθα αιτήματα για εισαγωγές(δηλ. εξαγωγή ευρώ), που γίνονται ΟΛΑ αποδεκτά.

28/7/15 αίτημα για 208 χιλ ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
31/8/15 αίτημα για 46 χιλ. ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
2/9/15 αίτημα για 66 χιλ. ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
5/10 αίτημα για 36 χιλ. ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
19/1/16 αίτημα για 8,8 χιλ ευρώ ΕΚΡΙΘΗΚΕ

Δεν υπάρχει άλλο αίτημα εκτός από τα παραπάνω για εξαγωγή ευρώ που να έχει απορριφθεί. Πάντοτε τονίζαμε ότι τα capital controls είναι μια δυσάρεστη κατάσταση και αποτελεί μια εκτροπή των κανόνων της αγοράς. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι για κάθε λουκέτο ευθύνονται τα capital controls.

Αν τέλος δούμε σήμερα τις επιπτώσεις τους στις εισαγωγικές εταιρίες, τότε εύλογα συνάγεται ότι οι τελευταίες δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από τους εναπομείναντες περιορισμούς. Ο όρος 'ιδιαίτερα' δεν οδηγεί στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι οι εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν (κανένα) πρόβλημα.Όταν όμως ο όρος 'ιδιαίτερα' αφαιρείται από τις όποιες δηλώσεις, για άγνωστους λόγους, τότε εύλογα οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα. Διαβάστε τη δικαστική απόφαση που εξηγεί το κλείσιμο της εταιρίας.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα