ΥΠΟΙΚ: Το αργότερο μέχρι την Τρίτη το κείμενο των θεσμών

«Από τη διαπραγμάτευση, η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό»
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 06:05
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται» καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη,θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. 

«Από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό», ανέφεραν το βράδυ της Πέμπτης πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες εκτοξεύουν νέα «βέλη» κατά του ΔΝΤ και εμφανίζονται βέβαιες ότι οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς «είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία».

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται» καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις». Τόνιζαν επίσης ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.

Κατά τις ίδιες πηγές, η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018. «Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν…», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, υπογράμμιζαν ότι «πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι "οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά" ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών - δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. «Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη», συμπλήρωναν.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι στο φορολογικό, βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 για τα εισοδήματα του 2014, της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:

  • «Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα», ανέφεραν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.
  • «Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα», βάσει των ίδιων πηγών.
  • «Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, δεν θα;υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια. «Θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια», πρόσθεταν. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα σημείωναν ότι «τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα». «Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί», κατά τις ίδιες πάντα πηγές.

Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών φέρνουν ως παράδειγμα την ύφεση για το 2015, για την οποία παρατηρούν ότι αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. «Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7 %όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η Ν.Δ. και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές», συμπλήρωναν οι ίδιοι κύκλοι και σημείωναν ότι το ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν -0,2%. «Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!», πρόσθεταν οι ίδιοι κύκλοι.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές καταλογίζουν στο ΔΝΤ λάθος εκτιμήσεις και για το πρωτογενές πλεόνασμα. Συμπληρώνουν ότι το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. «Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είχε στόχο τ 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%. Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα», πρόσθεταν οι ίδιοι κύκλοι.

Εξάλλου, υπογράμμιζαν πως «είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του».

Οι ίδιοι κύκλοι παραθέτουν πίνακα, βάσει του οποίου το ΔΝΤ:

  • Το 2010 προέβλεψε ύφεση 4%, ενώ στην πραγματικότητα σημειώθηκε ύφεση 5%
  • Το 2011 προέβλεψε ύφεση 2,6%, ενώ στην πραγματικότητα σημειώθηκε ύφεση 7,1%
  • Το 2012 προέβλεψε ανάπτυξη 1,1%, ενώ στην πραγματικότητα σημειώθηκε ύφεση 6,6%
  • Το 2013 προέβλεψε ανάπτυξη 2,1%, ενώ στην πραγματικότητα σημειώθηκε ύφεση 3,3%
  • Το 2015 προέβλεψε ύφεση 2,3%, ενώ στην πραγματικότητα σημειώθηκε ύφεση 0,2%.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα