Σόιμπλε: Ιδιαίτερα δύσκολη πολιτικά η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 19:49
UPD:20:48
EPA/GREGOR FISCHER

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Anders Gemeinsam» (Διαφορετικοί Μαζί) που συνέγραψαν.

Την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις αυξημένες προσφυγικές ροές χαιρέτισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ο Σόιμπλε σημείωσε σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει ακόμη μερικά πράγματα.

«Υπό την παρούσα κυβέρνηση (σ.σ. του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις», είπε ο Γερμανός υπουργός. Σημείωσε μάλιστα ότι κατά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, από την οποία εξαρτάται η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, επιτεύχθηκε πρόοδος μολονότι η Αθήνα «θα πρέπει να κάνει ακόμη μερικά πράγματα».

Παραδέχτηκε ότι ένα από τα σημεία που συζητούνται ακόμη, αυτό που αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι ένας τομέας «ιδιαίτερα δύσκολος πολιτικά» αλλά διαβεβαίωσε ότι όλες οι πλευρές «αναζητούν έναν τρόπο» ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι.

«Μέχρι τώρα έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους. Είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένη, την οποία θα πρέπει να μπορέσουμε να στηρίξουμε», είπε από την πλευρά του ο Σαπέν, με την ευκαιρία της παρουσίασης, στο Βερολίνο, του βιβλίου των δύο υπουργών που στα γαλλικά τιτλοφορείται «Ποτέ χωρίς την Ευρώπη».

«Το να διαχειρίζεται κανείς ταυτόχρονα το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και τα μέσα που απαιτούνται για τη φιλοξενία των προσφύγων είναι περίπλοκο, δεν υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που θα αντεπεξέρχονταν σε κάτι τέτοιο», συνέχισε ο Γάλλος υπουργός ζητώντας «λίγη κατανόηση για την κατάσταση» στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα