Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητεί ο Ντράγκι

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 15:49
UPD:16:21
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Σχετικά με τις πληθωριστικές προοπτικές, ο Ντράγκι απέδωσε τα αίτια των αδυναμιών στην εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, αλλά και στις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επιταχύνουν τον ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ανακοίνωση των νέων νομισματικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας.

Ο διοικητής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι για να αποδώσουν καρπούς τα νέα νομισματικά μέτρα, θα πρέπει να συνεισφέρουν αποτελεσματικά και οι άλλες μορφές πολιτικής (δημοσιονομική). «Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών» εξήγησε ενδεικτικά.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, παραμένοντας εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης κρίνεται απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης.

Παρ’ όλα αυτά, αξίωσε απ’ όλες τις εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα πιο αναπτυξιακό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής

Στη συνέχεια, ο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μέτρων, αποσαφηνίζοντας ότι «τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα».

Πρόσθεσε δε, ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος αποπληθωρισμού. «Πρέπει να εμμείνουμε στην προσέγγιση του στόχου για πληθωρισμό 2% , δίχως αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.

EURONEWS

Όσον αφορά τα σημερινά νομισματικά μέτρα, κατέστησε σαφές ότι «το νέο πακέτο εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα των διαφορετικών εργαλείων, με στόχο την περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2016, 1,7% το 2017 και 1,8% το 2018, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υποτονικός και το τρέχον έτος (0,1%). Για το 2017, εκτιμάται αύξηση στο 1,3% και το 2018 στο 1,6%.

Ειδική μνεία έκανε και στις συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή οικονομία, αναφέροντας ότι η εύθραυστη ανάπτυξη και οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές της Ευρωζώνης. «Στόχος της ΕΚΤ είναι να καταστήσουμε την οικονομία μας ανθεκτική απέναντι σ΄ αυτές τις προκλήσεις» συνέχισε.

Απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με τη χρήση αρνητικών επιτοκίων, ο διοικητής της ΕΚΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «η εμπειρία υποδεικνύει ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν θετικές επιπτώσεις».

Ο διοικητής της ΕΚΤ έσπευσε να επισημάνει ότι η πλειονότητα των μελών του δ.σ. της τράπεζας τάσσεται υπέρ της λήψης του συγκεκριμένου πακέτου μέτρων,  ενώ διαβεβαίωσε ότι στους κόλπους της ΕΚΤ εξελίσσεται μία θετική και εποικοδομητική συζήτηση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα