Βάιντμαν: Πολιτικά ανέφικτη για την ώρα η δημιουργία ΥΠΟΙΚ Ευρωζώνης

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 19:29
UPD:19:30
REUTERS/INTS KALNINS

«Το πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ εξακολουθεί να ισχύει και πρέπει να ενισχυθεί», εξηγεί ο κ. Βάιντμαν στην FAZ (φωτ. αρχείου).

Πολιτικά ανέφικτη θεωρεί για την ώρα τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος θέλησε τη Δευτέρα, με δήλωσή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, να διευκρινίσει προηγούμενη τοποθέτησή του, η οποία είχε ερμηνευθεί ως προώθηση ενός τέτοιου θεσμού. 

«Δεν βλέπω πλειοψηφία για μια κεντρική λύση στα προβλήματα διακυβέρνησης της Ευρωζώνης», δηλώνει ο κ. Βάιντμαν και εξηγεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αποτελέσει μόνο θεωρητική επιλογή.

Σε άρθρο του στη Sueddeutsche Zeitung, από κοινού με τον κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο κ. Βάιντμαν υποστήριζε την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων στον προϋπολογισμό ως εναλλακτική επιλογή προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε εθνικό επίπεδο, εφόσον αποδειχτεί ανέφικτη η μεταβίβαση περισσότερης κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ εξακολουθεί να ισχύει και πρέπει να ενισχυθεί», εξηγεί ο κ. Βάιντμαν στην FAZ, ενώ τονίζει ότι «αυτός είναι δρόμος, αν θέλουμε να ισορροπήσουμε την μεγαλύτερη ευθύνη με τον έλεγχο, μέχρις ότου συμφωνηθεί μεγαλύτερη παραχώρηση κυριαρχίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα