Το προφίλ της ιδανικής κατοικίας για τους Έλληνες

Ερευνα της RE/ΜAX
Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 12:40
UPD:12:40
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Σπίτι 120 τετραγωνικών μέτρων με 4 δωμάτια, μπαλκόνι και χώρο στάθμευσης, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς και γειτονιά με χώρους πρασίνου και πάρκα είναι η περιγραφή της ιδανικής κατοικίας των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της RE/ΜAX, που πραγματοποιήθηκε συνολικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας 7 στους 10 Ελληνες ζουν σε ιδιόκτητη κύρια κατοικία, ενώ το 33% αυτών διαθέτει και ιδιόκτητη δευτερεύουσα κατοικία. Οσον αφορά τα τ.μ. της ιδανικής κατοικίας, ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 131 τετραγωνικά και 5 δωμάτια αντί για 4 που δηλώνουν οι Ελληνες.

Εξαίρεση αποτελούν οι Πορτογάλοι που δηλώνουν ότι το ιδανικό σπίτι για αυτούς θα έπρεπε σε εμβαδό να είναι 211 τετραγωνικά μέτρα (για να νιώσουν άνετοι και ασφαλείς), ενώ -στην αντίπερα όχθη- οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα συμβιβάζονταν και με ένα ακίνητο 80 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα της RE/ΜAX:

* Το 70% όσων τώρα ζουν σε μονοκατοικία ή μεζονέτα εντοπίζεται σε αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για ενοικιαστές ακινήτων είναι μόλις 15%. Ενας στους δύο που δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του ιδιόκτητο ακίνητο είναι ηλικίας από 50 έως 59 ετών. Ατομα της ίδιας ηλικίας που δήλωσαν ότι νοικιάζουν δεν ξεπέρασαν σε ποσοστό το 7,2%.

* Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ιδιόκτητης δεύτερης κατοικίας συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα. Ακολουθούν με λίγο χαμηλότερα ποσοστά η Πολωνία, όπου το 25,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει στην κατοχή του δεύτερη κατοικία, όπως επίσης και η Τουρκία με τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας να φτάνουν το 24,8%. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία, όπου μόνο το 5,4% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει δεύτερο σπίτι. Η πλειονότητα όσων δεν κατέχουν δεύτερη κατοικία δεν διαθέτει ούτε κύρια.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η απόκτηση κατοικίας συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για τον μέσο Ελληνα. Το 93,4% των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως ηλικίας, εισοδήματος κ.λπ. θα ήθελε να ζει σε ιδιόκτητο ακίνητο και μόλις το 5% σε μισθωμένη κατοικία. Αναλύοντας το 93,4% προκύπτει ότι το 81,8% των ερωτηθέντων θα ήθελε να ζει σε δική του μονοκατοικία - μεζονέτα και το 11,6% σε δικό του διαμέρισμα. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς για το 91% των Ευρωπαίων αν υπήρχε η δυνατότητα επιλογής, η απόκτηση κατοικίας θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα