Φρένο στη φυγή των επιχειρήσεων με Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης

Την τελευταία διετία στη Βουλγαρία λειτουργούν 6.000 ελληνικές επιχειρήσεις - Προς κλιμάκωση κινητοποιήσεων οι ΕΒΕ
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2016 05:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλειος Κορκίδης (φωτ. αρχείου) ανέφερε από την πλευρά του: «Το ασφαλιστικό είναι μείζον εθνικό ζήτημα και συμφωνούμε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, αλλά καμιά αναλογιστική μελέτη δεν είναι ασφαλής με 1,5 εκατ. ανέργους».

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα σχεδιάσουν μαζί πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς της χώρας, ζήτησαν για μια ακόμη φορά οι παραγωγικές τάξεις, σημειώνοντας ότι την τελευταία διετία στη Βουλγαρία λειτουργούν 5.000-6.000 ελληνικές επιχειρήσεις και έχουν ανοιχθεί 60.000 ΑΦΜ και τραπεζικοί λογαριασμοί.

Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί πολλές επιχειρήσεις σε μετανάστευση, τόνισαν με αφορμή την αυριανή 24ωρη απεργία, σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, διότι η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη ήταν παρόντες και τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Γ. Ζωγράφος και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Φορτηγών Αυτοκινήτων ΠΣΧΕΜ Πέτρος Σκουληκίδης.

«Εμείς θέλουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό ζήτημα, ενώ η πρόταση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση καταστρέφει και τα ελάχιστα πλέον υγιή κομμάτια της επιχειρηματικότητας» επισημάνθηκε από τον κ. Καββαθά.

Οπως σημείωσε, «είναι σκόπιμο να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι οι όποιες περιοριστικές παρεμβάσεις της πολιτείας στο επίπεδο των συντάξεων όχι μόνο δεν νοικοκυρεύουν το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά επηρεάζουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα, την εγχώρια κατανάλωση και εντέλει το βιοτικό επίπεδο του μεγαλύτερου και αρκετά ταλαιπωρημένου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε από την πλευρά του: «Το ασφαλιστικό είναι μείζον εθνικό ζήτημα και συμφωνούμε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, αλλά καμιά αναλογιστική μελέτη δεν είναι ασφαλής με 1,5 εκατ. ανέργους».

«Οι προτάσεις της Συνομοσπονδίας αποτελούν αναγκαίους όρους για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος», τόνισε.

Προειδοποίησε δε ότι «χωρίς αυτές τις ουσιαστικές παραμετροποιήσεις, η γενναία αποδοχή εκ μέρους των εργοδοτικών ενώσεων της οριακής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελεί ακόμη μια θυσία της εγχώριας επιχειρηματικότητας που θα πέσει στο κενό».

Οι εκπρόσωποι των ΕΒΕ επισήμαναν πως «η λύση στο ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι ένα σύστημα που θα “επιδοματοποιήσει” την κύρια σύνταξη (χαρακτηρίζοντάς την παράλληλα βασική-εθνική), θα υφαρπάξει τους πόρους και θα προσφέρει εξαθλιωμένους πελάτες στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά (που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει αυτενεργά, αλλά υφίσταται επειδή ακριβώς λειτουργεί απολύτως συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση)».

Σύμφωνα με ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, στην προσπάθεια αύξησης εσόδων των ταμείων η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης είναι μία διέξοδος.

Με βάση την ελληνική πραγματικότητα, τρεις είναι οι κύριες κατευθύνσεις που μπορεί να επιτευχθεί αυτό:

1. Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

2. Η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών σε πρόσθετα εισοδήματα από εργασία που δεν υπάγονται σε ασφαλιστικές κρατήσεις, και

3. η αύξηση των απασχολούμενων με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ειδικότερα και επί του κυβερνητικού σχεδίου και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης συνολικότερα επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ:

* Η σύνδεση εισοδήματος και εισφοροδοτικής ικανότητας αποτελεί διαχρονική θέση της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς τα ασφαλιστικά βάρη πρέπει να μοιράζονται αναλογικά και βάσει της εισφοροδοτικής ικανότητας.

Ωστόσο, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της αδήλωτης εργασίας, βασικό εργαλείο αναδιανομής δεν μπορεί να είναι το ασφαλιστικό σύστημα.

Η υπερβολική μεταφορά υποχρεώσεων από τους χαμηλότερα στους υψηλότερα αμειβόμενους μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα για το ασφαλιστικό.

* Η σύνδεση, ωστόσο, με δεδομένη την ανισοκατανομή στα δηλωθέντα εισοδήματα του στρώματος των μικρομεσαίων (το 80% δηλώνει έως 10.000 ευρώ εισόδημα) και μπροστά στον κίνδυνο να επιβαρυνθούν υπέρμετρα όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, είναι σκόπιμο να συμπεριλάβει ένα πλαφόν μέγιστης εισφοράς στο 20% του πενταπλάσιου του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

* Επιπλέον η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ (ασφάλιση υγείας) θα πρέπει να αποτελεί ένα σταθερό ποσό, καθώς, στο όνομα της ισότητας των παροχών, είναι αδιανόητο να κατανέμονται διαφορετικά τα ασφαλιστικά βάρη.

Αλλωστε, η αναδιανομή για την υγεία, όπως και για τις συντάξεις (πρέπει να) επιδιώκεται μέσω της φορολογίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετακυλίεται στο ασφαλιστικό σύστημα.

* Είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΓΣΕΒΕΕ επαναφέρει την πρόταση για παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον για τα δύο επόμενα έτη, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του.

Από αυτό το μέτρο, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζεται ότι, με την ενεργοποίηση του ήμισυ των οφειλετών του Οργανισμού (~200.000 ασφαλισμένοι), μπορούν να εισρεύσουν στα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ/έτος.

*  Η έννοια και η εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποιητική βάση στο νέο φορολογικό σχέδιο λόγω των αναλογικών και προοδευτικών επιβαρύνσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό σχέδιο.

Ο επιτηδευματίας με ζημίες ή πολύ χαμηλά κέρδη θα πρέπει να βρίσκεται στην ελάσσονα κατηγορία ασφάλισης για σύνταξη και υγεία, δίχως να υπολογίζεται ένα τεκμαρτό επίπεδο διαβίωσης, το οποίο καλύπτεται από τις παρελθούσες αποταμιεύσεις.

Αλλωστε, η ύπαρξη τεκμαρτού υπολογισμού εισοδημάτων παράλληλα με την εφαρμογή του περιουσιολογίου και άλλων έμμεσων μορφών ελέγχου συνιστά αναχρονισμό.

Θεωρεί επιβεβλημένη την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης των επαγγελματιών στην ενιαία προοδευτική κλίμακα φορολόγησης. Ιδια φορολογία για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, είναι η βάση της δίκαιης φορολόγησης σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να συνοδευτεί από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και από την απαλοιφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία πλέον καλύπτεται από τις αυξημένες φορολογικές εισφορές.

Επιπλέον, προκειμένου το επιχειρείν να μην πληγεί ανεπανόρθωτα, η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση οφείλουν να ιδωθούν υπό ενιαίο πρίσμα και να μην υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το 50% του εισοδήματος που προκύπτει από εργασία - επαγγελματική δραστηριότητα.

* Ουσιαστική ενεργοποίηση και διεύρυνση των παροχών που προβλέπονται στους Ειδικούς Λογαριασμούς του ΟΑΕΕ που διατηρούνται στον ΟΑΕΔ. Σε διαφορετική περίπτωση είναι κοινωνικά και ηθικά επιβεβλημένη η αναστολή είσπραξης των σχετικών εισφορών μέχρι την ουσιαστική ενεργοποίησή τους.

«Πάγια ρύθμιση»

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει: «Είναι σαφές ότι η εργασία από μόνη της δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα και είναι αναγκαίο να αναζητηθούν συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης εκτός ασφαλιστικού συστήματος (κοινωνικοί πόροι, ειδικά τέλη κοκ.).

Σε αυτό το πλαίσιο ενίσχυσης των εισροών στο ασφαλιστικό σύστημα, είναι απολύτως αναγκαίο ένα διαρκές, πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα τον ΟΑΕΕ, στη λογική “παγώματος” της οφειλής και μεταφοράς σε μεταγενέστερη φάση του ασφαλιστικού βίου, με ενδεχόμενη χρήση ενός πολύ μικρού ποσού δόσης απεριόριστου αριθμού. Βασικό μέλημα αυτής της πρόβλεψης είναι η άμεση ενεργοποίηση οφειλετών με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστέας βάσης (του πληθυσμού ασφαλισμένων)».

Ποιοι απεργούν την Πέμπτη

Με καθολικό αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου πραγματοποιείται αύριο η 24ωρη πανελλαδική απεργία στην οποία συμμετέχουν συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επιστημονικές οργανώσεις, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Εξαιτίας της συμμετοχής στην απεργία και των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα τροποποιήσουν τα δρομολόγιά τους.

Συγκεκριμένα, χειρόφρενο θα τραβήξουν σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου τα τρόλεϊ, τα τρένα, οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και τα ταξί.

Τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ θα πραγματοποιούν δρομολόγια μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.

Σημειώνεται πως τις ώρες λειτουργίας του μετρό δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας-Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Τέλος, σε απεργία διαρκείας προχωρούν από αύριο και οι ιδιοκτήτες των περίπου 32.000 φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσεως.

Από την Πέμπτη θα αρχίσει η νέα 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ενώ συνεχίζεται η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου και των συμβολαιογράφων έως τις 5 Φεβρουαρίου.

Η κεντρική συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ δική του συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10:30 στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.

Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και η ΕΣΕΕ (έμποροι) που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μητροπόλεως μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00.

Συμμετέχουν, επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και φαρμακοποιοί, αλλά και συνολικά ο επιστημονικός κλάδος (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί).

Σήμερα Τετάρτη απεργούν οι δημοσιογράφοι από τις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα