ΥΠΟΙΚ: Οι αποδείξεις του 2010 θα πρέπει να διατηρηθούν έως τέλος του 2016

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 18:15
UPD:18:32
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Δεν είναι πρόσφατη η σχετική νομοθεσία για την υποχρέωση των φορολογούμενων να κρατούν τις αποδείξεις για μία πενταετία διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα.

Ειδικότερα, όπως τονίζει το υπουργείο:

  • Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.
  • Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.
  • Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.
  • Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Κλείνοντας το υπουργείο υπογραμμίζει ότι, κάθε «διαρροή» κλπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα