Αύξηση κεφαλαίου 5 εκατ. για τη CNL

Ρευστότητα σε μικρές εταιρείες
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 18:47
UPD:18:56
REUTERS/YVES HERMAN

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
gsakkas@naftemporiki.gr

Πριν από περίπου ένα χρόνο η CNL Capital ΕΚΕΣ άνοιξε τον κλάδο των Εταιρειών Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών, σε συνέχεια της εφαρμογής του νέου νόμου για τις εναλλακτικές μορφές επενδύσεων, με στόχο την παροχή ρευστότητας μικρών εταιρειών οι οποίες, ενώ διακρίνονται για την καλή τους πορεία, δεν μπορούν να αναπτυχθούν, καθώς δεν έχουν τα περιθώρια εξασφάλισης αναγκαίων κεφαλαίων.

Η εταιρεία, η οποία διευθύνεται από τους Παναγιώτη Λέκκα και Νικόλαο Χλωρό, συγκέντρωσε από 25 μετόχους κεφάλαια 800.000 ευρώ τα οποία έχει επενδύσει κατά το ήμισυ σε δύο μικρομεσαίες εταιρείες, ενώ σύντομα πρόκειται να εκταμιεύσει και το υπόλοιπο τμήμα των κεφαλαίων προς δυο ακόμη εταιρείες.

Παράλληλα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 5 εκατ. ευρώ.

Η ανάγκη για ρευστότητα είναι πολύ μεγάλη και μάλιστα πολλαπλάσια απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η εταιρεία, λέει ο Παναγιώτης Λέκκας, της CNL Capital ΕΚΕΣ

'Οπως σημειώνει στη «Ν» ο κ. Λέκκας, η CNL δεν στοχεύει στον χώρο των startups, αλλά σε εταιρείες με υπάρχουσα πορεία και οι οποίες δεν έχουν μη διαχειρίσιμες οφειλές. «Μιλάμε για εταιρείες οι οποίες είναι υγιείς, κυρίως Α.Ε.,  και όχι κάποιες που παλεύουν να ανταποκριθούν σε βασικά τους έξοδα.

Εταιρείες για τις οποίες έχουν κλείσει εντελώς οι πηγές τραπεζικής χρηματοδότησης, ακόμη και για απλά πράγματα που υπό λογικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν βοήθεια από τις τράπεζες, όπως να εκτελέσουν μια παραγγελία στο εξωτερικό.

Η ανάγκη για ρευστότητα είναι πολύ μεγάλη και μάλιστα πολλαπλάσια απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η εταιρεία η οποία και παραμένει η μόνη στον κλάδο».

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χλωρό «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χρήματα και επίσης υπάρχει σημαντική διάθεση να τοποθετηθούν ιδιωτικά κεφάλαια σε εμάς, κάτι που μας δίνει τη βεβαιότητα ότι η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα είναι επιτυχημένη.

H αύξηση θα έχει ειδικούς όρους προς τους παλαιούς μετόχους αλλά υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από άλλους νέους επενδυτές με τους οποίους έχουμε ήδη έρθει σε επαφή».

Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα κεφάλαια διατέθηκαν μέσω κάλυψης ομολογιακών δανείων. Η τοποθέτηση είναι βραχυπρόθεσμη, ήτοι για 4-9 μήνες.

Οι εταιρείες οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τη CNL ανήκουν η μία στον τομέα του software και η άλλη δραστηριοποιείται στον τομέα προμήθειας μηχανημάτων στον χώρο των χημικών-ερευνητικών εργαστηρίων.

Οι εταιρείες αυτές έχουν δραστηριοποιηθεί εντονότερα σήμερα λόγω της επαναλειτουργίας του ΕΣΠΑ. Μάλιστα οι συμβάσεις με το ΕΣΠΑ είναι και αυτές οι οποίες εκχωρούνται ως εγγυήσεις για την εκταμίευση των χρημάτων.

Συνολικά η διοίκηση της CNL αναφέρει ότι έχουν εξεταστεί 100 εταιρείες, εκ των οποίων γίνονται συζητήσεις με 20. Από αυτές προέκυψαν οι δύο που ήδη έγιναν οι τοποθετήσεις κεφαλαίων, ενώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο συζητήσεις με άλλες τρεις και μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει η τοποθέτηση σε δύο.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα