Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 15:19
UPD:16:30
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, χωρίς όμως να καταφέρνουν να αποβάλουν τη νευρικότητά τους, παρά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, αν η οικονομία της Ευρωζώνης χρειαστεί.

Ειδικότερα, στις 15:20, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,19% στις 6.342 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,43% στις 11.133 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,04% στις 4.917 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,25% στις 381,92 μονάδες, θέτοντας τις προϋποθέσεις για εβδομαδιαία κέρδη που πιθανόν να ξεπεράσουν το 3,3%.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «έάν αποφασίσουμε ότι η τρέχουσα πορεία της πολιτικής μας δεν είναι επαρκής για να επιτύχουμε τον στόχο μας, θα κάνουμε ότι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αυτό είναι που απαιτεί από εμάς ο στόχος για τη σταθερότητα των τιμών».

Στο ταμπλό, η ABN Amro Group σημειώνει κέρδη 3,7%, καθώς σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών με τη δημόσια προσφορά για την πώληση 188 εκατ. μετοχών στην τιμή των 17,75 ευρώ. Οι νέες μετοχές αντιστοιχούν στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου, αξίας 16,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Οerlikon σημειώνει κέρδη 7%, καθώς συμφώνησε με την σουηδική Atlas Copco για την εξαγορά της, έναντι του ποσού των 486 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι χτες δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τα οποία προέκυψε ότι οι αξιωματούχοι διαπιστώνουν ότι τα μέτρα που έχουν λάβει δεν έχουν μεγάλη επίδραση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η νομισματική επιτροπή αποφάσισε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ενόψει της συνεδρίασης της 3ης Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα μέτρα τόνωσης.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της για τον μήνα Οκτώβριο από το 2009 κατέγραψε η Βρετανία. Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα, εξαιρουμένων των τραπεζών, ανήλθε σε 8,2 δισ. λίρες έναντι 7,1 δισ. λιρών τον Οκτώβριο του 2014. Από την άλλη, τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,1%.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα