Η απαισιοδοξία καθυστερεί την ανάπτυξη της Ευρωζώνης εκτιμά οικονομολόγος της ΕΚΤ

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 15:28
UPD:15:30
REUTERS/SUSANA VERA

Το οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία για τις προσδοκίες της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την εκτίμηση ότι η απαισιοδοξία καθυστερεί την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης καθώς οι επιχειρήσεις αναβάλλουν τις επενδύσεις και χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, προκειμένου να μεταστραφούν οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράετ.

Το έργο της ΕΚΤ είναι να στηρίζει τη ζήτηση για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι αδύναμες λόγω της συγκυρίας οικονομικές συνθήκες, αλλά οι διευκολυντικές της πολιτικές μπορούν απλά και μόνο να δώσουν λίγο χρόνο στους φορείς χάραξης πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές θεσμικές αδυναμίες, είπε ο Πράετ, που είναι επίσης και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Το οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία για τις προσδοκίες της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, δήλωσε σε οικονομικό συνέδριο ο Πράετ.

«Καθυστερεί την ισχυρότερη ανάκαμψη καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε ασθενέστερες επενδύσεις» μέσω των μειωμένων προσδοκιών και εμπιστοσύνης, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό, σημείωσε.

«Θα χρειαστούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει μια καθοριστική μεταστροφή των προσδοκιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα προτεραιότητας της αύξησης της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών, που εν τέλει είναι αυτό που θα καθορίσει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», είπε ο Πράετ.

Χρειάζεται επίσης να αναμορφωθούν οι κεφαλαιαγορές προκειμένου το κεφάλαιο να μπορεί πιο εύκολα να μετακινείται μεταξύ των εταιρειών που σημειώνουν ανάπτυξη και αυτών που συρρικνώνονται, πρόσθεσε.

Το έργο της ΕΚΤ είναι να στηρίζει τη ζήτηση για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να ξεπεράσει τις αδύναμες λόγω της συγκυρίας οικονομικές συνθήκες, αλλά οι κυβερνήσεις χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν αυτό το χρόνο για να εφαρμόσουν μέτρα που θα καταστήσουν την ανάπτυξη βιώσιμη, είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα