Έρευνα: Με στεγαστικό δάνειο ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες στην Αττική

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 14:00
UPD:14:01
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αττική έχει στεγαστικό δάνειο και το 30% αυτών δυσκολεύεται με την πληρωμή του. Το 40,9% των ιδιοκτητών με στεγαστικό έχει κάνει διακανονισμό για μικρότερες δόσεις έναντι 31,8% το 2013 και ένα ποσοστό 28,4% εκτιμά ότι δεν θα μπορεί να πληρώνει κανονικά το δάνειό του στο μέλλον.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc στο Λεκανοπέδιο Αττικής από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 1 Οκτωβρίου 2015 σε δείγμα 805 νοικοκυριών και με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική κτηματαγορά, η οποία έγινε αποκλειστικά για το 16ο Συνέδριο Prodexpo το οποίο ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με χορηγούς τη Ναυτεμπορική και το naftemporiki.gr.

Βάσει της ίδιας έρευνας που παρουσίασε ο Θωμάς Γεράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Marc, το 94,9% του δείγματος δεν σκοπεύει να αγοράσει ακίνητο, ένα ποσοστό που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια. Το στοιχείο αυτό, όπως επισημάνθηκε, συνιστά «τρομακτική ανατροπή στη ζήτηση και αγορά ακινήτων» καθώς το 2006 το 22,6% έλεγε ότι θέλει να αγοράσει ακίνητο ενώ σήμερα μόλις το 4,5%.

Η έρευνα επεκτάθηκε και στα μεγάλα έργα ανάπλασης της Αττικής, όπου οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 33,4% κατέταξαν την ανάπλαση του Ελληνικού ως το σημαντικότερο έργο. Ακολουθεί η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με 31,8%, η αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων 23,3%, η ανάπλαση του παράκτιου μετώπου 7,7% και η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα με 3,8%.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα