Βελτίωση στην αγορά πετρελαίου βλέπει ο ΟΠΕΚ

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 17:00
UPD:17:01
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Βελτίωση στην αγορά πετρελαίου βλέπει ο ΟΠΕΚ, λόγω της υψηλότερης ζήτησης για το αργό που παράγουν τα κράτη – μέλη του και της επιβράδυνσης της προσφοράς από χώρες εκτός του οργανισμού.

«Υπάρχει βελτίωση στην αγορά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του καρτέλ Αμπντάλα αλ-Μπάντρι σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνεδρίου που διεξήχθη σήμερα στο Λονδίνο. «Αυτή η κατάσταση ίσως να μην διατηρηθεί πολύ, περισσότερο από δύο χρόνια», εκτίμησε.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ τον τελευταίο χρόνο λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς. Η πτώση αυτή επιδεινώθηκε αφότου ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών το 2014 άλλαξε τη στρατηγική του προκειμένου να προστατεύσει το μερίδιό του στην αγορά έναντι άλλων παραγωγών, αντί να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές, όπως έκανε στο παρελθόν.

Ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει στις 4 Δεκεμβρίου για να εξετάσει την πολιτική του στο θέμα της παραγωγής και τα σχόλια του Μπάντρι αποτελούν μια ακόμα ένδειξη ότι ο οργανισμός δεν αναμένεται να αποκλίνει από τη σημερινή του στρατηγική.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Oil and Money στο Λονδίνο, ο Μπάντρι κάλεσε τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η υπερβάλλουσα προσφορά αργού στις διεθνείς αγορές.

«Όλοι μας θα πρέπει να συνεργαστούμε, χώρες του ΟΠΕΚ και χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πλεονάζουσα ποσότητα», είπε ο Μπάντρι. «Υπάρχει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: μια πλεονάζουσα ποσότητα 200 εκατ. βαρελιών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπάντρι, ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ ίσως να είναι μηδενικός ή αρνητικός το 2016 λόγω των χαμηλότερων επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 130 δισ. δολάρια φέτος από περίπου 650 δισ. δολάρια το 2014, είπε.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη –μέλη του να αυξηθεί στα 30,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016, περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα παραπάνω σε σχέση με το 2015.

«Θα δούμε τον αντίκτυπο από τη μείωση της παραγωγής», ανέφερε ο Μπάντρι. «Αυτό θα σημαίνει λιγότερη προσφορά στο άμεσο μέλλον.» Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ σημείωσε: «Τώρα βλέπουμε μια χαμηλή τιμή. Ύστερα από λίγους μήνες, δεν θα το βλέπουμε αυτό. Θα δούμε και πάλι μια υψηλότερη τιμή» πρόσθεσε ο Μπάντρι.
 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα