ΔΝΤ: Έρχεται νέα κρίση... αυτή τη φορά στις αναδυόμενες αγορές

Με αφορμή την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 17:02
UPD:17:08
EPA/JIM LO SCALZO

Τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Για τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας για την έλευση ενός νέου πιστωτικού κραχ, με επίκεντρο αυτή τη φορά, τις αναδυόμενες αγορές.

Η αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, και κυρίως της αμερικανικής Federal Reserve, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πιστωτικό ατύχημα στις αναδυόμενες αγορές, με παγκόσμιες ωστόσο, προεκτάσεις, υπερθεματίζει το ΔΝΤ, σε νέα του έκθεση.

Κίνα, Τουρκία, Χιλή και Βραζιλία είναι, σύμφωνα με το Ταμείο, οι πλέον ευάλωτες χώρες έναντι της αύξησης των επιτοκίων, καθώς η έκθεσή τους στις ΗΠΑ είναι αρκετά μεγάλη. «Το σοκ στον εταιρικό κλάδο γρήγορα θα μεταδοθεί στο χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις τράπεζες» εκτιμά χαρακτηριστικά το ΔΝΤ. 

Σημειώνεται ότι τους επόμενους μήνες η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της, τα οποία από το 2009 παραμένουν στο 0% - 0,25%. Τα - επί αρκετά χρόνια - χαμηλά επιτόκια ώθησαν στα ύψη τον εταιρικό δανεισμό των αναδυόμενων χωρών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη εξάρτησή τους από την αμερικανική νομισματική πολιτική.

Πηγή: GuardianΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα