Εμπορεύματα: Πτώση σε ενέργεια και καφέ, τοποθετήσεις σε πτώση χρυσού

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 11:37
UPD:11:37
REUTERS/NOOR KHAMIS

Tου Ole Hansen
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών παραμένουν νευρικές, ωστόσο η επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα έδωσε την ευκαιρία στα εμπορεύματα να βρουν κι άλλους καταλύτες. Μάλιστα, αυτοί οι καταλύτες πυροδότησαν μια μικτή εβδομάδα, με τον κλάδο της ενέργειας να εξασθενεί μετά το τελευταίο άλμα, ενώ οι επενδυτές που τοποθετούνται στην πτώση της αγοράς επέστρεψαν με ακόμη μία απόπειρα με βλέψεις για πτώση των πολύτιμων μετάλλων, ενόψει της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) αυτή την εβδομάδα.

Τα βιομηχανικά μέταλλα κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση, με τον δείκτη του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να σημειώνει άνοδο 4%. Η άνοδος, όμως, ακολούθησε τις υποστηρικτικές ειδήσεις για τον χαλκό, όπως ήταν η μείωση της προσφοράς λόγω κλεισίματος ορυχείων και η δυνητικά ισχυρότερη ζήτηση λόγω έργων υποδομής.

Ο αγροτικός κλάδος παρουσίασε διακυμάνσεις, με τα βασικά σιτηρά να ανακάμπτουν ενόψει της μηνιαίας έκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) την περασμένη Παρασκευή. Τα μαλακά εμπορεύματα (soft commodities), όπως το κακάο, σημείωσαν ισχυρές αποδόσεις, ενώ το κόστος του καφέ συνέχισε να υποχωρεί, κυρίως λόγω της συνεχούς επιδείνωσης της αξίας των νομισμάτων ορισμένων εκ των βασικών παραγωγών.

Το κακάο σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο καθώς οι συνεχιζόμενες αμφιβολίες για την προοπτική της παραγωγής της δυτικής Αφρικής συνεχίζουν να προσφέρουν στήριξη.

BLOOMBERG, SAXO BANK

Το καλαμπόκι που διαπραγματεύεται στο Σικάγο ανέκαμψε ενόψει της έκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας την περασμένη Παρασκευή, η οποία αναμενόταν να προβλέπει πτώση τόσο της παραγωγής όσο και των τελικών αποθεμάτων (αναμενόμενη διαθεσιμότητα στο τέλος της περιόδου 2015-2016, τον επόμενο Αύγουστο) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο χαλκός έλαβε ώθηση από την ανακοίνωση της Glencore ότι θα διακόψει την παραγωγή στη Ζάμπια και το Κονγκό. Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να αφαιρέσει 400.000 τόνους χαλκού από την αγορά σε διάστημα 18 μηνών. Το Κονγκό αντιστέκεται σε αυτή την απόφαση, καθώς συνεπάγεται το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα ορυχεία της χώρας, γεγονός που θα επηρεάσει τη ζωή 5.000 ανθρώπων.

Αφού έφτασε το σημείο αντίστασης στα 249 USD, ο χαλκός HG έχασε μέρος των κερδών του λόγω της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για πλεόνασμα παραγωγής το 2016, παρά την πρόσφατη ανακοίνωση για μείωση της παραγωγής. Κατά την άποψή μας, η προοπτική ανόδου παραμένει μειωμένη σε αυτό το στάδιο και θεωρούμε ότι οι πωλητές θα επιστρέψουν στην περιοχή μεταξύ 249 USD και 258 USD.

BLOOMBERG, SAXO BANK

Η περίοδος υψηλών μετακινήσεων στις ΗΠΑ έφτασε επίσημα στο τέλος της την περασμένη Δευτέρα. Ήταν μια από τις πιο ισχυρές χρονιές λόγω της φθηνής βενζίνης. Τις ερχόμενες εβδομάδες, η ζήτηση των καταναλωτών για βενζίνη θα αρχίσει να μειώνεται και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια. Η χαμηλότερη ζήτηση αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια θα οδηγήσει σε εποχιακή αύξηση των αποθεμάτων. Πρόκειται για έναν από τους πολλούς παράγοντες που εμποδίζουν την τιμή του πετρελαίου να ανακάμψει σε αυτό το στάδιο.

Ωστόσο, έχει αρχίσει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή αναμφισβήτητα επιβραδύνεται. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, σημείωσε ότι η προσφορά αρχίζει να μειώνεται, ιδιαίτερα από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπου η παραγωγή για το επόμενο έτος αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1992.

BLOOMBERG, SAXO BANK

Tον περασμένο Ιανουάριο, η ανάπτυξη συνεχιζόταν με περισσότερα από 1 εκ. βαρέλια ημερησίως, ωστόσο η επιβράδυνση που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες θα συνεχίσει, με τον ΙΕΑ να προβλέπει πιθανή μείωση έως και 400.000 βαρέλια/ημέρα το επόμενο έτος.

Η ζήτηση εκτιμάται πως θα διατηρηθεί, τουλάχιστον από την Κίνα, όπου η δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων θα συνεχιστεί προκειμένου να αντισταθμίσει οποιαδήποτε δυνητική επιβράδυνση λόγω αποδυνάμωσης της οικονομίας. Όμως, με τις παγκόσμιες μονάδες αποθήκευσης γεμάτες πετρέλαιο και τις αυξημένες εξαγωγές του Ιράν το επόμενο έτος, η διαδικασία ομαλοποίησης δεν αναμένεται να ξεκινήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη.

Βραχυπρόθεσμες προβλέψεις

Αν και η μελλοντική προοπτική του αργού πετρελαίου αρχίζει να βελτιώνεται, δεν θα σημειωθεί ικανή στήριξη της τιμής βραχυπρόθεσμα. Τα παγκόσμια αποθέματα είναι υψηλά, ενώ αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους ερχόμενους μήνες. Προβλέπουμε πως το βραχυπρόθεσμο εύρος θα κυμανθεί μεταξύ 43 USD/βαρέλι και 47,5 USD/βαρέλι, με τον κίνδυνο υποχώρησης να παραμένει.

BLOOMBERG, SAXO BANK

Ωστόσο, ο κίνδυνος νέας απόπειρας για πτώση χαμηλότερα από τα 40 USD/βαρέλι θα ήταν βραχύβιος, εκτός και εάν οφείλεται σε αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης. Το πρόσφατο απότομο ράλι, κατά το οποίο το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 30% σε μόλις μερικές ημέρες και το οποίο οφειλόταν σε επενδυτές με μονοδιάστατη άποψη του κόσμου, θα αποθαρρύνει τους χρηματοπιστωτικούς επενδυτές από το να λάβουν πάλι θέση πώλησης σε περίπτωση νέων μαζικών πωλήσεων.

Οι επενδυτές που τοποθετούνται στην πτώση του χρυσού επιστρέφουν ενόψει της απόφασης της FOMC

Η κίνηση της Κίνας να αποδυναμώσει το νόμισμά της πριν από έναν μήνα ταρακούνησε τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών και τις μετοχές παγκοσμίως. Ο χρυσός έλαβε ώθηση, κυρίως από την κάλυψη εκτενών θέσεων πώλησης, ωστόσο καθώς πλησιάζουμε στην πολυαναμενόμενη απόφαση της FOMC, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, επιστρέφει σε αμυντική στάση και αναζητά εκ νέου στήριξη.

Η αμερικανική FOMC θα συνεδριάσει την Τετάρτη και την Πέμπτη, και το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η πρώτη επίσημη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ από τον Ιούνιο του 2006 έθεσε το κίτρινο μέταλλο και πάλι υπό πίεση. Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία αγοράς, καθώς απομακρύνει μέρος της αβεβαιότητας που πλανάται στις αγορές τα τελευταία τρία έτη.

Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική αυτή η ανατρεπτική προσέγγιση, η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σχετικά μετριοπαθή δήλωση, βάσει της οποίας η αγορά θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων δεν είναι δεδομένες εάν υπάρχουν αδύναμες οικονομικές εξελίξεις εκτός ΗΠΑ. Σε αυτό το στάδιο, η αγορά προβλέπει ότι οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων είναι μικρότερες του 30%, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις. Από το γεγονός αυτό φαίνεται ξεκάθαρα η συνεχιζόμενη πεποίθηση ότι η προοπτική πτωτικής πορείας παραμένει μεγαλύτερη.

BLOOMBERG, SAXO BANK

Βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτές θα διατηρήσουν θέσεις πώλησης, αναζητώντας σημείο διάσπασης χαμηλότερα από τα 1.100 USD/ουγγιά, ενώ μόνο μια γρήγορη επιστροφή σε επίπεδα άνω των 1.118-1.120 USD/ουγγιά θα μπορούσε να αλλάξει το συναίσθημα. Η επιστροφή του αρνητικού συναισθήματος φάνηκε επίσης από τις ημερήσιες εισροές και εκροές από το SPDR Gold Trust. Το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) στον κόσμο που υποστηρίζεται από τον χρυσό σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια εκροή από τις 31 Ιουλίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα