Ντιμπέιτ για την οικονομία διοργάνωσε το Ελληνο - Αμερικανικό Επιμελητήριο

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 14:40
UPD:14:43
Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Ανάπτυξη από το β' τρίμηνο του 2016 θα φέρει η συμφωνία όπως προέβλεψε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος συμμετείχε στο ντιμπέιτ που οργάνωσε με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών για το μέλλον της οικονομίας. 

Στην συζήτηση συμμετείχαν οι, Γιώργος Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία), Χάρης Θεοχάρης (Το Ποτάμι), Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Δημήτρης Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) υπό τον συντονισμό της Κάτιας Μακρή.

Χαιρετίζοντας το ντιμπέιτ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, στάθηκε στο γεγονός ότι πρώτη φορά Επιμελητήριο παίρνει την πρωτοβουλία της διοργάνωσης με προσανατολισμό την άντληση απαντήσεων για τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας και της Ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, είναι άλλη μια απόδειξη της αδιαπραγμάτευτης θέσης του υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης.

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία θα φέρει ανάπτυξη το β τρίμηνο του 2016. Απαντώντας για την ανεργία πρότεινε: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, Ενίσχυση νεανικής επιχειρηματικότητας, Ανασχεδιασμός προγραμμάτων, Έκτακτα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης, Αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων τόνισε ότι απαιτείται απλοποίηση αδειοδοτήσεων και αποσαφηνισμός περιβαλλοντολογικού, χωροταξικού και φορολογικού.

ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΌ ΕΜΠΟΡΙΚΌ ΕΠΙΜΕΛΗΤΉΡΙΟ

Τέλος, απαντώντας για την άρση των capital controls, είπε χαρακτηριστικά πως «ως πολιτικός θα πω ότι θα αρθούν σε 2 μήνες ως οικονομολόγος δεν μπορώ να πω πότε θα αρθούν, Θα αρθούν ίσως μόλις ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες».

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «τραγικό το γεγονός ότι η Κομισιόν προβλέπει ύφεση για το 2015 όταν πριν λίγους μήνες έβλεπε ανάπτυξη».

Ενώ πιστεύει ότι «μετά το β μισό του 2016 μπορεί η οικονομία να ανακάμψει». Για την αντιμετώπιση της ανεργίας έθεσε τις εξής προϋποθέσεις: να επιλυθεί επιτέλους το θέμα με τις «Σκουριές» και να μην ανασταλεί αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, να ξεμπλοκαριστούν μια σειρά από επενδύσεις από τις περιβαλλοντολογικές αδειοδοτήσεις, στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, στήριξη νέων επιχειρήσεων, πολιτική συμφωνία και συναίνεση στα βασικά θέματα, έμφαση στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδύσεις.

Ενώ για τη προσέλκυση επενδύσεων, η θέση του είναι πως «υπάρχει χάος το οποίο πρέπει να διευθετηθεί. Σε μια χώρα που επικρατεί το χάος δεν έρχεται κάποιος να επενδύσει γιατί ανταγωνιζόμαστε και άλλες χώρες. Το κράτος να διαχειριστεί σωστά την ακίνητη περιουσία. Να αποσαφηνισθούν οι χρήσεις της γης με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών».

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι η λύση για την ανεργία είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η εφαρμογή του μνημονίου και η ελάφρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων ώστε να μπορεί να προσλαμβάνει υπαλλήλους. Σχετικά με τις επενδύσεις υποστήριξε ότι «σημαντική είναι η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα. Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να συμπεριλάβουν: 1.περιβαλλοντικές  μελέτες, 2. όχι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, 3. Δικαιοσύνη-αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας, 4. Να οργανωθεί καλά το κτηματολόγιο.

Τέλος, για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, δήλωσε: «Δεν είναι παραγωγικό μέτρο. Τα ισοδύναμα πρέπει να βρεθούν μέσω άλλων παρεμβάσεων. Κατ’ ελάχιστον να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε τα φροντιστήρια να προστατευτούν από την μαύρη εργασία.».

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας στο σημαντικό ερώτημα για την ανεργία είπε: Χρειάζεται να καλλιεργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα, Άμεση ώθηση στην επιχειρηματικότητα, Άμεσα μέτρα υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας, Χρειάζεται ενθάρρυνση των αδειοδοτήσεων και συμφωνία στο φορολογικό. Ενώ για το Μνημόνιο επεσήμανε: «Το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Είναι πολύ δύσκολο πολιτικά. Χρειάζεται μεγάλη και ισχυρή κυβέρνηση, 220 βουλευτών. Συμφωνία 2 μεγάλων κομμάτων. Είναι μια κοροϊδία η συζήτηση περί ισοδυνάμων».

Ο κ. Δημήτρης Καμμένος, τόνισε ότι «το κράτος να ειδωθεί σαν επιχείρηση και όχι σα νοικοκυριό. Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές» και ότι «οι φόροι να φύγουν και να πάνε στην κατανάλωση και να βρει άμεσα η Ελλάδα την θέση της στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάρτη».

Για τις επενδύσεις απάντησε πως «πρέπει να υπάρχει σταθερότητα. Να τεθεί η βάση και μετά οι προτάσεις. Σταθερότητα ακόμα και στη φορολόγηση. Δεν μπορεί να αλλάζει το ΦΠΑ συνέχεια. Η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα σα χώρα και πρέπει να βρεί τον ρόλο της αλλά και να έχει σταθερή στρατηγική».

Για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια και κυρίως στους 2 σημαντικότερους τομείς στην Ναυτιλία και τον Τουρισμό. Δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα σύνδεση ανάμεσα στην αγορά εργασίας και το πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός. Η επένδυση στην εκπαίδευση θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι εσόδων και ανάπτυξης».
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα