«Πρώτη» εκτός Αθηνών για τη Σκλαβενίτης

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 13:34
UPD:13:34

Απο την έντυπη έκδοση,

Της Δανάης Αλεξάκη
dalex@naftemporiki.gr

Ντεμπούτο στην περιφέρεια κάνει σήμερα η αλυσίδα Σκλαβενίτης μέσω της έναρξης της λειτουργίας του νέου καταστήματος στην Κόρινθο, ενώ, έχοντας κλείσει την περσινή χρονιά με ενισχυμένο τζίρο, επικεντρώνεται πλέον στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εξαγορών της Makro Cash & Carry και της Βερόπουλος.

Αναλυτικότερα, επίσημη «πρώτη» η σημερινή για τη Σκλαβενίτης στην Κόρινθο και γενικότερα εκτός των τειχών της Αττικής, καθώς αρχίζει η λειτουργία του νέου καταστήματος έκτασης περί τα 4.000 τ.μ., στο νέο υπερσύγχρονο εμπορικό πάρκο διεθνών προδιαγραφών Mare West. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατάστημα (επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ) διαθέτει περί τα 17 ταμεία, χώρους στάθμευσης και θα απασχολεί περί τους 100 εργαζόμενους.

Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι το μόνο νέο που έχει ενταχθεί φέτος -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- στο δίκτυο της Σκλαβενίτης, καθώς τη φετινή χρονιά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν στις εξαγορές της Makro Cash&Carry και της Βερόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα της επέκτασης πέραν του λεκανοπεδίου της Αττικής βρισκόταν στον σχεδιασμό της διοίκησης της Σκλαβενίτης για αρκετά χρόνια και τελικά η επίτευξή του συνέπεσε χρονικά με την απόφαση της εταιρείας να υιοθετήσει μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική εξαγορών, στόχος της οποίας είναι έως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προβλεπόμενα. Ηδη στα μέσα Αυγούστου η Grivalia Properties ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση και ταυτόχρονη εκμίσθωση χαρτοφυλακίου εννέα καταστημάτων της εξαγορασθείσας από τον όμιλο Σκλαβενίτη, Makro Cash & Carry.

Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της Βερόπουλος, θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού του ομίλου Βερόπουλου και τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει και η οποία επιδιώκει την ορθολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της Βερόπουλος προέβλεπε δανειοδότηση περί τα 80 εκατ. ευρώ, για την οποία η εταιρεία είχε πάρει το «πράσινο φως» από τις τράπεζες, ωστόσο τις εξελίξεις φέρεται να πρόλαβε το καθεστώς της τραπεζικής αργίας, γεγονός που αναπόφευκτά καθυστερεί τις διαδικασίες.

Σχετικά με την πορεία της περσινής χρονιάς, ο τζίρος της Σκλαβενίτης κυμάνθηκε στο 1,23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 3,3% συγκριτικά με το 1,1 δισ. ευρώ του 2013 και εντάσσεται στη γενικότερη θετική πορεία που κατέγραψε η εταιρεία την προηγούμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι η εικόνα των πωλήσεων του 2014 επί της ουσίας τίθεται σε συγκρίσιμη βάση, καθώς πέρυσι μόνο ένα νέο κατάστημα εντάχθηκε στο δίκτυο της Σκλαβενίτης. Σε επίπεδο μικτού κέρδους η εταιρεία παρουσίασε, επίσης, άνοδο 5,10% και 1,31% όσον αφορά τα EBITDA. Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων γνώρισαν μικρή κάμψη ύψους 1,9%, στα 16 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα -καθώς δεν αποκλείεται κάποια καταστήματα να κλείσουν- η Σκλαβενίτης αριθμεί 111 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένου και της Κορίνθου, ενώ με την ολοκλήρωση των εξαγορών θα αποκτήσει πλέον τον έλεγχο σε περίπου 342 σημεία πώλησης πανελλαδικά.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα