Skip to main content

Ε.Ε. προς Μέι: Το ρολόι μετρά αντίστροφα για πρόοδο στο Brexit

Οι 27 ηγέτες χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και ότι είναι εξαιρετικά πιθανό αυτές να μην περάσουν στη δεύτερη φάση τους τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα.

Οι συζητήσεις έγιναν στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, κατά τη σύνοδο κορυφής η οποία είναι αφιερωμένη στη βελτίωση του κοινωνικού πλαισίου της Ευρώπης υπό το φως της ανόδου του λαϊκισμού σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η κ. Μέι εξέφρασε την ελπίδα οι εταίροι της Μεγάλης Βρετανίας να αντιμετωπίσουν θετικά το ζήτημα της προόδου των συνομιλιών, ωστόσο όλοι οι ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε τής τόνισαν ότι ο χρόνος τελειώνει σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση κομβικών λεπτομερειών για το διαζύγιο Βρυξελλών – Λονδίνου.

«Το ρολόι μετρά αντίστροφα. Ελπίζω να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία για το “διαζύγιο” έως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ωστόσο χρειάζεται δουλειά»,  δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Μ. Βρετανία είχε μόλις δύο εβδομάδες μπροστά της για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Βρυξελλών για τους πολίτες των 27 χωρών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το ζήτημα των συνόρων Βόρειας Ιρλανδίας – Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και για τον «λογαριασμό» που θα πληρώσει το Λονδίνο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την έξοδό του.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ κράτησε σκληρή γραμμή έναντι της κ. Μέι, αναφέροντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ της χώρας του και της βρετανοκρατούμενης Βόρειας Ιρλανδίας, κάτι που, κατά τον Ιρλανδό πολιτικό, πρέπει να αναφέρεται ρητά στα γραπτά αποτελέσματα της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.

naftemporiki.gr